Bulgaria caută să implice Uniunea Europeană în disputa sa cu Macedonia de Nord în ce priveşte menţionarea etnicilor bulgari în preambulul Constituţiei ţării vecine, a declarat preşedintele Rumen Radev miercuri, la Sofia, transmite dpa.
Radev a spus că se aşteaptă la discuţii imediate şi specifice cu privire la respectarea principiilor şi normelor europene în procesul de extindere a UE.
Macedonia de Nord, care se învecinează cu Bulgaria, are statutul de candidat la aderarea la UE.
Conform postului public de radio bulgar, recent numitul premier nord-macedonean Hristijan Mickoski a declarat că amendamentul constituţional în cauză nu va fi adoptat câtă vreme el se va afla în fruntea guvernului.
Bulgaria a blocat timp de peste doi ani, între 2020 şi 2022, negocierile de aderare ale Macedoniei de Nord, cerând ca minoritatea de circa 3.500 de bulgari din ţara vecină să fie menţionată în Constituţie, pentru a-i fi garantate drepturi egale.
Sofia are drept de veto în fiecare etapă a procesului de aderare.
Macedonia de Nord a rezolvat o dispută cu Bulgaria, dar situația rămâne tensionată
Parlamentarii din Macedonia de Nord au adoptat sâmbătă un acord negociat cu ajutorul Franței, menit să rezolve o dispută cu Bulgaria și să deschidă calea spre negocierile de aderare la Uniunea Europeană(UE), care trebuiau să înceapă cu mult timp în urmă, trasmite Reuters.
Cu 68 de voturi, parlamentul de 120 de deputați a votat în favoarea acordului. Parlamentarii opoziției nu au participat la vot și au părăsit sala.
În acord se propune modificarea constituției Macedoniei de Nord pentru a recunoaște minoritatea bulgară, în timp ce restul problemelor vor fi discutate între Skopje și Sofia.
Propunerea nu prevede ca Bulgaria să recunoască limba macedoneană. În schimb, Bulgaria va permite vecinului său din Balcanii de Vest să înceapă discuțiile de aderare la UE.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!