Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație
Bulgaria marchează un moment important în modernizarea forțelor aeriene, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la finalul lunii ianuarie, în SUA. Țara vecină va primi primele trei avioane F-16 Block 70, cel mai recent standard tehnologic. România va continua să asigure poliția aeriană pentru Bulgaria în următorii doi ani, folosindu-se de avioanele sale F-16, la mâna a doua, ceea ce evidențiază diferența de strategie dintre cele două țări, scrie Hotnews.
Două dintre cele trei aeronave din primul lot oferit Bulgariei, vor fi livrate efectiv în primăvara acestui an, în timp ce al treilea aparat va rămâne în SUA pentru instruirea piloților. În 2025, Lockheed Martin va livra alte cinci aparate, urmând ca, în total, Bulgaria să primească 16 aeronave noi F-16 Block 70, pentru care plătește peste 2,3 miliarde de dolari.
F-16 Block 70 integrează tehnologii moderne, similare celor de pe avioanele de generație a cincea, precum F-35: radar avansat, avionică de ultimă generație și sisteme de luptă electronică. Cu toate acestea, Bulgaria se confruntă cu dificultăți logistice și financiare, incluzând un număr insuficient de piloți și întârzieri în modernizarea bazei aeriene „Graf Ignatievo”.
România și strategia second-hand
Spre deosebire de Bulgaria, România a ales să-și modernizeze forțele aeriene prin achiziționarea a 49 de avioane F-16 second-hand, provenite din Portugalia și Norvegia, pentru aproximativ 1,3 miliarde de euro. Avioanele au fost modernizate, pentru a prelungi durata de exploatare cu 10-15 ani și sunt sprijinite logistic de Aerostar Bacău, care asigură mentenanța și o parte din modernizări.
Această abordare diferită a permis României să mențină operațională, într-un mod rapid și mai economic. Experții în aviație au criticat decizia guvernului bulgar de cumpărare a noilor avioane de luptă, deoarece va întârzia pe termen nedefinit operarea lor, din cauza lipsei de piloți instruiți pe avioanele de luptă din a cincea generație, scriu jurnaliști bulgari de la Mediapool.bg, publicație care face parte din proiectul european PULSE. Experții în aviație de la sud de Dunăre, citați de jurnaliștii bulgari, dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube