5.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăBugetul pe 2024 se vrea construit pe proiecte. Avertismentul dat de economiști

Bugetul pe 2024 se vrea construit pe proiecte. Avertismentul dat de economiști

Bugetul pe anul viitor este unul extrem de importat, întrucât în joc sunt și fondurile europene din PNRR, dar de cealaltă parte, Executivul vrea să împartă banii și cu primarii din țară pentru a menține o relație bună, având în vedere că vorbim despre un an electoral cu patru rânduri de alegeri. Totodată, Ciolacu a promis și majorări de pensii și salarii pentru bugetari, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare. Astfel că misiunea Guvernului este una grea, implicit a ministerului de Finanțe, și anume că trebuie să construiască un buget diferit față de anii trecuți.

Guvernul a adoptat un memorandum având ca temă investițiile publice prioritare pentru anul viitor document care va sta la baza elaborării bugetului pe 2024.

„Astăzi (joi – n.r.) va fi prima şedinţă de coaliţie, împreună cu domnul ministru al Finanţelor, cu tema bugetului pe anul 2024. Îmi doresc să susţinem ritmul din acest an în ceea ce priveşte numărul de proiecte şi chiar să-l depăşim. Avem exemple de bună practică în mai multe ministere cu adevărat, în principal Ministerul Transporturilor. Vreau să construim acest buget pe proiecte”, a spus Marcel Ciolacu.

Executivul a menționat că sunt peste 200 de proiecte pentru care vor fi alocați bani din bugetul pe anul viitor.

„Printr-un memorandum, Guvernul a aprobat lista proiectelor de investiţii publice semnificative prioritare în vederea includerii acestora în proiectul de buget pentru anul 2024. Lista include 221 de proiecte de investiţii publice semnificative cu cele mai ridicate beneficii economice şi sociale, care au valoare total actualizată de aproximativ 320 de miliarde lei”, a precizat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

Constantin a menţionat că 62 dintre aceste proiecte sunt finalizate, însă nu sunt închise financiar, iar sumele aferente vor fi disponibilizate la data emiterii hotărârilor judecătoreşti privind anumite dosare de expropriere.

„Din restul de 159 de proiecte de investiţii publice semnificative, 28 de proiecte sunt noi, iar 131 sunt proiecte care continuă, fiind aflate în diferite stadii de implementare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Proiectele sunt distribuite preponderent la instituţii – ministerele Transporturilor, Mediului, Dezvoltării, Sănătăţii, Justiţiei, Apărării, Cercetării, Afacerilor Interne.

Consiliul Fiscal atrage atenția cu privire la construcția bugetului și a cheltuirii banului public, având în vedere că deși sunt promise investiții, ajungem să le amânăm.

,,Avem nevoie de construcții bugetare realiste, de crearea de spațiu fiscal, fiindcă șocurile viitoare (legate de schimbările climatice, tranziția energetică, nevoia de apărare într-un mediu internațional tot mai complicat, adesea ostil) vor pune presiuni mari pe buget. Este de repetat că reforma pensiilor și a salarizării pun presiune suplimentară pe bugetul public și, implicit, pe consolidarea bugetară. Corecția bugetară către un deficit bugetar de 3% din PIB nu se poate realiza până în 2025, în opinia Consiliul Fiscal (CF); mai probabilă este finalizarea corecției bugetare în 2026. CF apreciază că măsurile adoptate până în prezent nu sunt suficiente pentru realizarea corecției pe acest orizont de timp, în afară de cazul unei colectări mult mai bune a veniturilor fiscale.”, a spus Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Totodată, fondurile europene alocate prin PNRR dau șansa țării noastre de a contribui la modernizarea infrastrucții, dar și digitalizare.

,,Există marea șansă a fondurilor europene, care nu trebuie să fie ratată. Și este bine ca Guvernul să facă în așa fel încât să se asigure cofinanțare, absorbție de resurse europene la un nivel cât mai înalt. Fondurile europene pot atenua impactul contracționist al corecției bugetare, ajută finanțarea deficitelor externe (este bine că deficitul de cont curent va scădea probabil în 2023 sub 7% din PB), stimulează reforme, ajută mult modernizarea infrastructurii, digitalizarea și tranziția la economia verde.”, a mai spus Dăianu.

Ministerele cu cele mai multe proiecte de investiții publice semnificative

Din analiza datelor transmise de ordonatorii principali de credite, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii se situează pe primul loc cu un număr de 108 proiecte de investiții publice semnificative aflate în diferite stadii de implementare, având o valoare actualizată totală de 251.591.859 mii lei și un rest de finanțat până la finalizare de 180.356.985 mii lei.

Separat de acestea, 60 de proiecte au lucrările de execuție finalizate, cu un rest de finanțat în valoare de 5.605.861 mii lei, sume necesare pentru plata sentințe civile, costuri aferente procedurii DAB, sentințe arbitrale, certificate finale, asistență juridică, audit de siguranță rutieră, litigii, exproprieri, etc.

Alocările bugetare în anul 2023 aferente acestor proiecte sunt în sumă de 405.613 mii lei.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor gestionează un număr de 13 proiecte aflate în diverse stadii de implementare cu o valoare actualizată totală de 7.198.671 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 4.845.273 mii lei. Alocarea bugetară aferentă acestor proiecte în anul 2023 este de 430.042 mii lei.
Proiectul ”Amenajări hidrotehnice în bazinul hidrografic Niraj, jud. Mureș” este finalizat (100% fizic) însă nu este închis financiar fiind necesare plăți pentru derularea contractului de asistență juridică privind exproprierea terenurilor.

Ministerul, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației gestionează un număr de 21 proiecte, cu o valoare actualizată totală de 5.026.174 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 4.297.306 mii lei, din care 10 proiecte sunt noi și 11 proiecte se află în implementare. Alocarea bugetară aferentă acestor proiecte în anul 2023 este de 526.065 mii lei.

Ministerul Sănătății gestionează un număr de 9 proiecte semnificative, cu o valoare actualizată totală de 9.927.395 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 9.398.195 mii lei, din care 8 proiecte sunt în derulare și 1 proiect nou. Alocarea bugetară aferentă acestor proiecte în anul 2023 este în valoare de 412.360 mii lei.

Ministerul Justiției gestionează un număr de 2 proiecte semnificative, cu o valoare actualizată totală de 1.175.463 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 1.166.006 mii lei. Alocarea bugetară aferentă acestora în anul 2023 este de 6.316 mii lei.

Ministerul Apărării Naționale gestionează un număr de 3 proiecte semnificative, aflate în derulare, cu o valoare actualizată totală de 508.215 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 426.180 mii lei. Alocarea bugetară aferentă celor 3 proiecte, în anul 2023, este de 77.500 mii lei.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării gestionează 2 proiecte semnificative, din care un proiect este finalizat urmând ca în anul 2023 să se efectuaeze plățile aferente salariilor, auditului financiar si studiilor de coexistentă, iar Serviciul de Protecție și Pază și Ministerul Afacerilor Interne derulează fiecare câte un proiect de investiții publice semnificativ.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă