Peste 20,000 de părinți, copii, profesori și elevi, sunt așteptați în cadrul ediției de anul acesta a Bucharest Science Festival, cel mai important festival din România dedicat popularizării științelor și tehnologiei în rândul publicului larg, tema de anul acesta fiind „Oamenii și Inteligența Artificială”.
Intrat deja în al doilea deceniu de existență, Bucharest Science Festival începe miercuri, 27 septembrie, cu un eveniment de excepție, o conferință dedicată industriei spațiale din țara noastră, în care opinia publică va afla despre una dintre cele mai importante misiuni de apărare planetară, condusă în cooperare de agențiile spațiale europeană (ESA) și americană (NASA), în care companiile românești sunt responsabile de dezvoltarea unor componente cheie.
Industria spațială este unul dintre cele mai dinamice sectoare economice mondiale, astfel că experți din domeniu, estimează că domeniul va ajunge la o cifră de afaceri de 1.000 de miliarde de dolari în doar două decenii. Pentru a beneficia de aceste oportunități, România ar trebui să-și dezvolte cât mai rapid ecosistemul industrial, sprijinind atât cercetarea în domeniu, cât și companiile cu interes în zona spațială.
La Salonul de Știință al Școlilor publicul va putea interacționa cu roboți creați de elevi din România
Un element cheie al prosperității și securității României ține de calitatea educației științifice din școli, de aceea, Salonul de Știință al Școlilor completează tabloul celor mai interesante și spectaculoase evenimente de anul acesta. La Salon, aflat la a VIII-a ediție, echipe de elevi aflaţi sub coordonarea profesorilor de ştiinţe de la școlile din Capitală vor întâmpina vizitatorii cu experimente şi demonstraţii, inclusiv cu roboți ce vor interacționa cu cei prezenți.
Un alt moment mult așteptat în cadrul Bucharest Science Festival, ce îmbină distracția cu știința, are loc în acest weekend și este legat tehnologia din spatele activității criminalistice de poliție, astfel că atât cei mari, cât și cei mici, vor putea ca în cadrul evenimentului interactiv “Tehnologie pentru forțele de ordine”, să vadă cu ochii lor, dar și să experimenteze direct, cum se iau amprente sau cum se simte când ești în stare de ebrietate.
Vizite la stații de pompieri, tipografii și lecții de prim ajutor alături de SMURD
În plus participanții din cadrul Bucharest Science Festival vor avea posibilitatea să descopere alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Dealul Spirii’ București-Ilfov cum funcționează o stație de pompieri. De asemenea părinții, copiii, profesorii și elevii vor putea vizita o tipografie din Capitală, acolo unde vor afla amănunte despre tehnologia din spatele funcționării acesteia, dar vor învăța și să acorde primul ajutor împreună cu cei de la caravana SMURD sau vor asista la experimente chimice spectaculoase în prezența specialiștilor de la Facultatea de Inginerie Chimică din cadrul Universității Politehnice București. Nu în ultimul rând, expoziția TechEthos din cadrul festivalului va aduce în prim plan discuțiile legate de implicațiile etice ale utilizării inteligenței artificiale, precum ChatGPT, ChatBots sau influenceri virtuali.
Ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, Bucharest Science Festival, eveniment aflat sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, are loc anul acesta între 27 septembrie și 1 octombrie, în mai multe locații din București, participarea fiind gratuită pentru majoritatea evenimentelor. Unele evenimente necesită înregistrare prealabilă, detaliile fiind disponibile pe www.BucharestScienceFestival.ro. Timp de cinci zile, expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare vor deschide participanților perspective noi asupra Universului și vieții.
Printre alte evenimente atrăgătoare pentru public din cadrul Bucharest Science Festival 2023 se mai numără:
- Kids Lab – Atelierele Kids’ Lab dau posibilitatea copiilor de a petrece o oră în lumea chimiștilor. Tema de anul acesta este „Clever Foodies„, iar experimentele îi vor ajuta pe copii să afle mai multe despre conținutul de vitamină C al sucurilor de fructe.
- Cum funcționează? Pe durata Festivalului elevii din școli vor avea ocazia să viziteze laboratoare din universități și institute de cercetare. În premieră, anul acesta vor avea acces în laboratoarele Facultății de Automatică și în cele de Arheologie ale Universității! De asemenea vor putea vizita Facultatea de Electronică, cea de Inginerie Chimică, Institutul Astronomic al Academiei și multe altele.
- Cine verifică alimentele? Cum putem descoperi dacă alimentele sunt bune sau nu? Cum detectăm eventualii contaminanți? Vizite în laboratoarele de specialitate alături de cercetătorii în chimie alimentară.
- Muzee prietenoase – Tururi ghidate prin muzee, conduse de adolescenți. Cum arată munca de cercetare din aceste instituții? – Participă Muzeul Victor Babeș, Muzeul Municipiului București și Muzeul de Artă Populară.
- Ambasadorii Științei – tineri cercetători și profesori univesitari le povestesc copiilor din școli despre viața din universități și despre oportunitățile de carieră.
- Ateliere de știință în grădină – Ateliere de știință în mijlocul naturii pentru clasele primare: „Grădinărit”, „Chimie distractivă”, „Apa și focul”.
Programul detaliat al festivalului este disponibil pe www.BucharestScienceFestival.ro și prin intermediul aplicației de mobil FestivApp ce poate fi descărcată din Google Play și App Store. Evenimentul se desfășoară sub egida TechEthos, proiect care a primit finanțare de la programul de cercetare și inovare Horizon 2020, derulat de Uniunea Europeană, în baza acordului de finanțare 101006249.
Bucharest Science Festival este organizat de către Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și Planeta Științei cu sprijinul partenerilor: System Plus, Deimos România, Departamentul pentru Situații de Urgență , Inspectoratul General al Poliției, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Platforma ArchaeoSciences a Institutului de Cercetare al Universității din București, Editura Humanitas, Librăriile Humanitas, Librăriile Cărturești, Asociația 2 Celsius, Promenada Mall, Vulcan Value Centre, Centrul Comercial Auchan Titan.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!