”Brașovul poate deveni cel mai important oraș turistic al României” – este de părere antreprenorul local Răzvan Neamțu, care a finalizat recent o investiție de 17 milioane de Euro, deschizând un hotel de 5 stele, în inima orașului, la doi pași de parcul central.
Proiectul noului hotel a început în urmă cu cinci ani de zile, în urma achiziției Palatului Telefoanelor, o clădire cu bulină roșie, construită în anii ’38 ai secolului trecut pe locul Bastionului Aurarilor, care a luat foc, cu două sute de ani în urmă.
La început valoarea investiției era de 13,6 milioane de Euro, dar odată cu creșterea costurilor pe forța de muncă și de materiale a ajuns la 17 milioane.
Încă de la început, hotelul a fost poziționat sus
Încă din timpul reabilitării vechii clădiri, antreprenorul român a luat legătura cu unsprezece lanțuri mondiale, branduri cunoscute în industria ospitalății. A primit șapte propuneri de acordare a francizei, dintre care a ales Raddison blu, pentru că managmentul internațional i-a permis să folosească identitatea locală, specificul și tradițiile.
Nu a demarat inițiativa, destul de costisitoare, până ce nu a realizat un studiu local. Așa a descoperit că necesarul Brașovului e de o mie de camere de hotel la standarde internaționale. Și că există piață pentru industria ospitalității de vârf.
Neamțu are prin Anca Cristea, un director venit din mai multe multinaționale. Bucurându-se de colaborarea unui specialist, antreprenorul local a înțeles mai rapid metodele de aplicare ale standardelor. Crede că 40 % dintre clienți vor fi aduși de brandul rețelei internaționale.
La momentul actual, 60 % dintre clienți sunt români.
”Vrem o țară, ca afară”
Prețurile sunt între 120 și 240 de Euro pe noapte, iar apartamentul de business, cu vedere panoramică, în jur de o mie de euro, potrivit estimărilor managerului hotelului de cinci stele. Totul e la standardele occidentale, așa cum au cerut tinerii la proteste: ”vrem o țară, ca a afară”.
Antreprenorul brașovean a adus, încă de la începutul lucrărilor de consolidare a vechii clădiri, un arhitect francez, dar acesta a renunțat fiindcă nu s-a putut adapta hățișului legislativ românesc.
Pentru că alături se află un muzeu, ultimul etaj e mai retras, având o lodgie, din care se poate admira parcul central și nu numai.
Zidul vechii cetăți, comoara de atras vizitatori
În timpul lucrărilor de consolidare a vechii construcții, s-a descoperit o parte din zidul vechii cetăți a Brașovului. Astfel, planul a fost modificat, iar spațiul protejat, fiind acum o atracție turistică majoră, unde au loc degustări de vinuri, oficiate de un degustător profesionist, bun cunoscător al buchetelor florale din cupa de vin.
La mezanin, au loc periodic sesiuni de testare a noilor produse de whisky, unele produse și în România. Amfitrionul face recomandări de gust, miros și de asocieri senzitive a bătrânei ”zame de ploșniță”, mult apreciată azi de lumea bună, care vorba unui vechi politician român “băutorii de vodcă se integrează mai greu într-o lume în care se bea coniac”.
Familia Neamțu are o lungă tradiție în antreprenoriatul local. Tatăl lui Răzvan a pornit o afacere cu piatră, încă în primii ani de după revoluție. El a demarat primul parc fotovoltaic din România.
Astăzi, Raddison blu Aurum Brașov are porțile deschise pentru oaspeții români și străini. Standardele sunt occidentale. Personalul e bine calificat. Încă mai e nevoie.
Managmentul hotelului aplică un regim culinar oriental, cu fel de fel de miasme, neitând însă și bucătăria tradițională. Bucătarul a fiert carnea de porc șaisprezece ore, nu înainte de a fi ținută-n baiț.
Investiția este pentru mai multe generații, susține soția proprietarului.
citește și: De la cauza salvării, la cea a distrugerii
Cât despre franciză, aceasta are un procent din cifra de afaceri. Pentru anul viitor, managerii își propun o cifră de afaceri de 6,5 milioane de Euro, majoritatea banilor mergând pe costurile curente și pe achitarea ratelor la Eximbank, singura bancă parteneră loială investiției, încă de la început.