Banca Națională a României (BNR) a decis să reducă dobânda de politică monetară de la 6,75% la 6,5% pe an, marcând a doua scădere consecutivă a dobânzii cheie.
Această dobândă reprezintă rata de referință care influențează nivelul dobânzilor aplicate la creditele din piață.
„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 7 august 2024, a hotărât următoarele: Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2024”, a anunțat, într-un comunicat, banca centrală a României.
Decizia BNR vine după o perioadă de inflație ridicată în ultimii doi ani
Inflația a fost în mare parte cauzată de creșterea prețurilor la produsele energetice în contextul invaziei ruse în Ucraina.
Deși inflația a început să se tempereze vizibil, România a fost, în primele cinci luni ale acestui an, liderul Uniunii Europene în privința ratei inflației.
În timp ce menținerea unei dobânzi de politică monetară ridicate poate ajuta la controlarea presiunilor inflaționiste, o rată prea mare poate, de asemenea, să constrângă economia prin limitarea creditării, care este esențială pentru consum și investiții.
„Rata anuală a inflației a continuat să se reducă în iunie 2024, coborând la 4,94 la sută, sub nivelul prognozat, de la 5,12 la sută în luna mai, ca urmare a scăderilor de dinamică consemnate de inflația de bază și de prețul combustibililor, contrabalansate parțial ca impact de creșterea prețului gazelor naturale”, explică BNR în comunicatul oficial.