„Ucraina are ceea ce este necesar pentru a continua să aibă succes în a recâştiga teritorii ocupate de Rusia în ultimele 14 luni”, a declarat Antony Blinken, potrivit CNN, cu ocazia unei conferinţe de presă organizate împreună cu James Cleverly.
„Nu este vorba doar de armament, este vorba de instruire. Este vorba de a ne asigura că ucrainenii pot întreţine sistemele furnizate de noi şi este important, desigur, să aibă planuri adecvate, pentru a avea succes”, a subliniat Blinken.
Şeful diplomaţiei britanice James Cleverly s-a arătat prudent marţi, declarând că ofensiva ucraineană anunţată pentru a face ca trupele ruse să se retragă din teritoriile ocupate ar putea să nu fie ‘decisivă’, relatează France Presse, conform epicnews.ro.
Aflat într-o vizită la Washington, Cleverly a pledat din nou pentru susţinerea pe termen lung a Ucrainei pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva forţelor ruse, dar a avertizat împotriva tuturor aşteptărilor nerealiste în legătură cu această contraofensivă anunţată.
Blinken e încrezător că Ucraina va avea succes pentru a recupera teritorii ocupate de Rusia, ucrainenii fiind lăudați pentru cum s-au apărat până acum
Ucrainenii ‘s-au dovedit a fi foarte, foarte eficienţi în ceea ce priveşte apărarea ţării lor, dar trebuie să recunoaştem că s-ar putea să nu existe un progres simplu, rapid şi decisiv’, a afirmat ministrul britanic de externe într-un discurs rostit la think tank-ul Atlantic Council, potrivit cotidianul.ro.
‘Trebuie să fim realişti. Asta este lumea reală, nu un film de la Hollywood’, a remarcat el, adăugând că se aşteaptă la o ‘escaladare verbală’ din partea preşedintelui rus Vladimir Putin.
Kievul susţine de mai multe luni că pregăteşte să desfăşoare o vastă contraofensivă de ‘primăvară’ împotriva trupelor ruse în teritoriile ocupate în estul şi sudul ţării, cerând mai mult ajutor militar din partea Occidentului pentru a face aceasta.
Un nou ajutor de la americani
În altă ordine de idei, SUA au anunţat marţi un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, destinat în special consolidării apărării aeriene împotriva atacurilor Rusiei, transmite AFP.
Acest nou ajutor reflectă „hotărârea Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina prin furnizarea de resurse esenţiale pe termen scurt, cum ar fi sisteme de apărare aeriană şi muniţii”, întărindu-i în acelaşi timp capacitatea de a se apăra „pe termen lung”, se arată într-un comunicat al Pentagonului.
Nu este vorba de o asistenţă directă din stocuri americane, ci de finanţare pentru achiziţii de armament pe termen mai lung, evitându-se astfel apelarea la arsenalul SUA, care a fost deja solicitat.
Pachetul de ajutor nu specifică tipul de sistem de apărare aeriană preconizat, dar oferă muniţie pentru sistemele anti-dronă.
Ucraina a cerut în mod repetat Occidentului să livreze mai multe blindate, artilerie, muniţie, dar şi avioane de luptă şi sisteme de tragere cu rază lungă de acţiune pentru a lovi logistica rusă mult în spatele liniei frontului.
Această nouă tranşă ridică la peste 36 de miliarde dolari totalul ajutorului militar american acordat Ucrainei de la începutul ofensivei ruse în februarie 2022.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat marţi aprecierea pentru noul ajutor militar acordat de SUA ţării sale.”Apreciem acest semn de solidaritate cu Ucraina, într-o zi simbolică pentru noi – Ziua Europei şi Ziua Victoriei asupra nazismului în cel de-Al Doilea Război Mondial. Împreună ne îndreptăm spre o nouă victorie”, a declarat Zelenski, pe Twitter.
VIDEO: Blinken – „Rusia își încalcă promisiunile cu privire la cerealele din Ucraina”
Rusia își încalcă promisiunile față de țările dependente privind cerealele care nu au putut ieși din Ucraina, a declarat marți (18 aprilie) secretarul de stat american Antony Blinken.
Vorbind la o conferință de presă la finalul reuniunii miniștrilor de externe din cadrul Grupului celor șapte (G7) de la Karuizawa, Japonia, Blinken a declarat: „În ultimele zile, nicio navă nu a ieșit din Ucraina, iar peste 50 au fost blocate să intre pentru a încărca. Țările din întreaga lume depind de acest grâu care salvează vieți”.
Unele porturi din Marea Neagră au fost blocate după ce invazia Rusiei în Ucraina a început anul trecut și blocajele logistice au blocat cantități mari de cereale ucrainene.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!