Bilanţul inundaţiilor devastatoare din Spania a urcat la cel puţin 140 de morţi, au anunţat miercuri autorităţile spaniole, după ce o mare parte din teritoriul ţării se află sub ape în urma furtunilor, potrivit CNN.
Bilanțul anterior era de 95 de morți.
Prim-ministrul Pedro Sánchez a promis asistenţă rapidă persoanelor afectate de dezastru, punând la dispoziţie ”toate mijloacele disponibile”.
”Nu vă vom abandona”, a declarat Pedro Sánchez. ”Toată Spania plânge alături de voi”, a adăugat el, transmite Agerpres.
Cel puţin 92 de persoane şi-au pierdut viaţa în regiunea estică Valencia, cel mai grav afectată, au raportat serviciile de urgenţă într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.
Alte două cadavre au fost recuperate în regiunea învecinată Castilla-La Mancha, în timp ce o altă persoană a murit în oraşul Malaga din sudul ţării.
Zeci de persoane sunt în continuare date dispărute, iar numeroase zone au rămas izolate în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale.
Serviciul meteorologic AEMET a spus că situaţia din Spania se va ameliora abia joi.
Eforturile de salvare sunt dificile
Salvatorii au avut dificultăţi în a ajunge în zonele lovite de dezastru din cauza drumurilor inundate şi blocate.
Din acest motiv, în Valencia, mare parte din activitatea salvatorilor este desfăşurată din elicopter, a declarat José Miguel Basset, de la departamentul de pompieri din Valencia, pentru agenţia de presă Europa Press.
Numeroase persoane au rămas blocate în locuinţe, birouri sau centre comerciale şi au publicate mesaje de urgenţă pe reţelele de socializare. Alţii au apelat la ajutorul mass-media întrucât nu reuşeau să ia legătura cu prieteni şi cu rude.
”Îl caut pe fiul meu Enrique, în vârstă de 40 de ani, care era într-o călătorie de afaceri în camioneta lui ieri şi nu am mai avut de atunci veşti de la el”, a declarat, aproape în lacrimi, o pensionară pentru Radioteleviziunea spaniolă RTVE.
Circa 1.200 de persoane au rămas blocate timp de 24 de ore pe autostrăzi din regiunea Valencia, după ce 5.000 de vehicule, printre care automobile, autobuze şi camioane, nu au mai putut înainta, potrivit Gărzii Civile.
Unii dintre şoferi şi-au abandonat vehiculele, în timp ce alţii au ales să rămână în interiorul acestora.
Sunt ”Scene ca la război”
Un jurnalist de la RTVE, care relata de pe o stradă inundată, unde autovehiculele distruse erau îngrămădite unul peste celălalt, a vorbit despre ”scene ca la război”.
”E ca în iad”, a spus un locuitor din Valencia.
În plus faţă de ploile torenţiale, s-a înregistrat, de asemenea, grindină şi rafale puternice de vânt, potrivit AEMET.
”Grindina era de mărimea unor mingi de golf”, a declarat fermiera Mercedes González pentru cotidianul El Pais. ”Părea sfârşitul lumii”, a adăugat ea.
Furtunile au provocat ieşirea din matcă a râurilor, au inundat străzi, locuinţe şi câmpuri agricole, iar vehicule şi copaci au fost măturate de ape.
În sudul şi estul Spaniei, circulaţia pe autostrăzi şi drumuri rurale a trebuit închisă în multe locuri. Transportul aerian şi pe calea ferată a fost de asemenea afectat, iar cursurile au fost suspendate în numeroase şcoli şi universităţi.
Din cauza alunecărilor de teren, un tren de mare viteză, cu 291 de pasageri la bord şi care parcurgea traseul Malaga-Madrid, a deraiat la scurt timp după plecarea din gară. Nu au fost raportate persoane rănite, a precizat compania spaniolă de cale ferată Renfe.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!