Administraţia Joe Biden a anunţat, luni seară, după o conversaţie între oficiali din SUA şi Rusia, că este pregătită să se implice în contacte diplomatice cu Moscova pentru a ajunge la noi acorduri de securitate, cerând însă garanţii reciproce.
Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, a discutat luni cu Iuri Uşakov, consilierul pentru Afaceri Externe al preşedintelui rus, Vladimir Putin.
„Astăzi, Jake Sullivan a vorbit cu Iuri Uşakov, consilier pentru Relaţii Externe al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. A transmis disponibilitatea SUA de a se implica în diplomaţie, prin canale multiple, inclusiv la nivel bilateral, prin Consiliul NATO-Rusia şi prin intermediul Organizaţiei pentru Securitate şi Apărare în Europa (OSCE)”, anunţă Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu, potrivit spotmedia.ro.
Jake Sullivan „a transmis clar că orice dialog cu Rusia trebuie să fie bazat pe reciprocitate, să abordeze preocupările noastre privind acţiunile Rusiei şi să aibă loc în coordonare deplină cu aliaţii şi partenerii noştri europeni.
De asemenea, a notat că orice progrese substanţiale se pot produce doar într-un mediu de reducere a tensiunilor, mai degrabă decât într-un mediu de escaladare a tensiunilor”, subliniază Casa Albă.
Biden e dispus la noi acorduri de securitate cu Rusia, dar Polonia, Lituania şi Ucraina cer noi sancţiuni contra acesteia
Polonia, Lituania şi Ucraina au cerut, luni, impunerea de noi sancţiuni contra Rusiei, pe fondul temerilor privind o invazie militară, iar Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va riposta prin măsuri de tip militar dacă NATO ignoră cererile Moscovei privind garanţiile de apărare.
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi cel al Lituaniei, Gitanas Nauseda, s-au întâlnit luni, în orăşelul ucrainean Huta, cu omologul lor din Ucraina, Volodimir Zelenski, pentru a transmite un semnal de solidaritate în contextul tensiunilor cu Rusia.
„Cerem comunităţii internaţionale să intensifice sancţiunile asupra Federaţiei Ruse în contextul agresiunilor continue împotriva Ucrainei şi îndemnăm încă o dată Kremlinul să reducă tensiunile prin retragerea trupelor de la frontierele Ucrainei şi de pe teritoriile ocupate în mod temporar”, afirmă cei trei într-un comunicat comun.
Rusia susţine că nu pregăteşte niciun atac asupra Ucrainei, argumentând că poate mobiliza militari oriunde doreşte pe propriul teritoriu. În schimb, Moscova denunţă activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est, inclusiv în Ucraina.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, cere garanţii că NATO nu va continua extinderea spre est şi nu va instala echipamente militare în apropierea frontierelor Rusiei.
Citiți România Liberă și pe Google News!