Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea
Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a încălcat legea electorală, conform unui document al instituției. BEC Argeș a sesizat Poliția, pe motiv că ministrul a continuat propaganda electorală pentru Nicolae Ciucă, după încheierea campaniei pentru alegerile prezidențiale 2024, turul 1, scrie Antena 3.
În decizia BEJ Argeș a fost analizată o postare a Alinei Gorghiu, făcută pe Facebook sâmbătă, 23 noiembrie, ora 13.12. Ea a postat două fotografii cu Nicolae Ciucă și mesajul „Familia e totul pentru el. Iubește pacea, pentru că știe ce înseamnă războiul”.
MAI precizează că , potrivit art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenție, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia.”
Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.
Georgian Drăgan purtătorul de cuvânt al MAI,, a declarat la Antena 3 CNN, că peste 100 de sancțiuni au fost aplicate deja celor care au continuat propaganda electorală după încheierea campaniei.
„Am făcut campanii de informare, insist că foarte multe persoane simpatizante ale unui partid au postat pe FB mesaje prin care îndemnau la susținere pentru un anumit candidat. Toate sesizările suntem obligați să le analizăm. 70% din sancțiuni au fost de avertisment„, a spus purtătorul de cuvânt al MAI.
Angajaţii MAI au aplicat două amenzi, în valoare totală de 3.000 de lei şi un avertisment pentru contravenţii referitoare la procesul electoral și în Iași. Pe parcursul nopţii şi în cursul zilei de duminică, au fost semnalate cinci sesizări, cu privire la unele incidente electorale, dintre care una este în continuare în verificări. Poliţiştii ieșeni au întocmit un dosar penal, cu privire la o posibilă infracţiune de furt al unui panou pentru afişaj electoral. Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale în online, spun reprezentanții IPJ Iași, citați de news.ro.
Poliţiştii amintesc că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, considerate spaţiu public, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.
Peste 1.000 de angajaţi MAI sunt mobilizaţi astăzi, la nivelul judeţului Iaşi, pentru a asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a alegerilor.