Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, nemodificată dobânda de referinţă, pentru a cincea lună consecutiv, dar a semnalat totuşi că ar putea reduce costul creditului în curând, chiar dacă investitorii pun sub semnul întrebării o decizie similară din partea Rezervei Federale americane.
„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate. Informaţiile noi au confirmat, în linii mari, evaluarea precedentă a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflaţiei pe termen mediu. Inflaţia a continuat să se reducă, mai ales pe seama dinamicii mai scăzute a preţurilor alimentelor şi ale bunurilor”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.
Ca urmare a decizie adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%
Gardienii euro au lăsat dobânzile nemodificate începând din luna septembrie 2023 dar au semnalat că ar putea lua în discuţie o reducere a costului creditului, aşteptând însă publicarea unor date confortabile privind evoluţia salariilor şi inflaţiei înainte de a lua o decizie.
„Dacă evaluarea actualizată a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflaţiei, dinamica inflaţiei de bază şi robusteţea transmisiei politicii monetare i-ar întări în continuare certitudinea cu privire la convergenţa de o manieră susţinută a inflaţiei către ţintă, ar fi adecvată reducerea nivelului actual de restrictivitate a politicii monetare”, se precizează în comunicatul gardienilor euro.
Mai mulţi oficiali de la BCE vorbesc de mult timp de o reducere de dobândă la reuniunea din luna iunie, ceea ce în opinia pieţelor financiare reprezintă practic un angajament prealabil, iar o eventuală abandonare ar puea prejudicia credibilitatea instituţiei de la Frankfurt.