13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiBarbienheimer scams: infractorii cibernetici exploatează popularitatea viitoarelor lansări de filme

Barbienheimer scams: infractorii cibernetici exploatează popularitatea viitoarelor lansări de filme

Barbie și Oppenheimer au devenit rapid două dintre cele mai așteptate filme ale anului. Din păcate, așa cum se întâmplă adesea cu subiecte atât de populare, infractorii cibernetici nu au pierdut timpul și au început să exploateze imensa popularitate a filmelor Barbie și Oppenheimer pentru propriile lor motive rău intenționate. Acum, Kaspersky a descoperit că escrocii înșală utilizatorii prin distribuirea de escrocherii de tip phishing care exploatează entuziasmul din jurul lansărilor de film, singura intenție fiind aceea de a păcăli persoane și de a obține ilegal banii și datele personale sensibile ale acestora.

Una dintre paginile frauduloase descoperite atrage utilizatorii cu oferte speciale la păpușile Barbie, care coincid cu lansarea filmului. Pe lângă păpușile obișnuite, utilizatorii sunt atrași să cumpere păpuși în ediție limitată legate de film, inclusiv o păpușă care o prezintă pe una din actrițele principale, Margot Robbie, pentru aproximativ 12 lire sterline. Ei pot adăuga un elicopter pentru 56£, costul total al achiziției fiind de 60£ (cu o reducere „exclusivă”). Cu toate acestea, odată ce utilizatorii decid ce să cumpere, aceștia sunt redirecționați către un formular de achiziție care necesită detalii personale de identificare, cum ar fi numele, adresa, numărul de telefon și informațiile bancare. Utilizatorii care nu suspectează nimic deosebit își trimit, fără să știe, banii și datele private direct infractorilor. Pe lângă riscurile financiare, această înșelătorie ridică și probleme serioase de confidențialitate, deoarece datele furate ar putea fi vândute pe Dark Web Market.

Pagina falsă care vinde păpuși Barbie:

barbie
barbie

Escrocii nu au ratat o altă lansare populară, Oppenheimer, care era programată pentru aceeași zi. Au păcălit oamenii oferindu-se să transmită filmul gratuity, prin streaming, dar intenția lor reală era să fure informațiile bancare și banii utilizatorilor. În astfel de scenarii, escrocii folosesc adesea o tactică în care solicită o taxă nominală de un dolar sau un euro pentru înregistrare. Cu toate acestea, cerința de plată aparent inofensivă trage un semnal de alarmă. Pentru a continua înregistrarea, aceștia solicită conectarea unui card bancar, permițând astfel debitările neautorizate și greu de anulat din conturile utilizatorilor.

barbie

Pentru a fi în siguranță în timp ce vă bucurați noile premiere de film, experții Kaspersky recomandă:

  • Fiți atenți la escrocheriile de tip phishing: aveți grijă cu e-mailurile, mesajele sau site-urile web suspecte, care prezintă diferite oferte exclusive sau gratuități. Verificați de două ori autenticitatea sursei înainte de a transmite orice informații personale sau de a efectua tranzacții online.
  • Verificați securitatea site-ului web: atunci când achiziționați produse sau accesați conținut similar online, asigurați-vă că site-ul web are o conexiune securizată. Căutați „https://” în adresa URL și un simbol de lacăt în bara de adrese pentru a indica un site web securizat.
  • Utilizați soluții de securitate fiabile, precum Kaspersky Premium, care identifică link-urile și documentele rău intenționate și blochează site-urile de phishing.
  • Fiți atenți la informațiile personale: aveți grijă când furnizați informații personale online, în special detalii sensibile, precum adresa, numărul de telefon sau informațiile financiare. Distribuiți astfel de informații numai pe platforme de încredere și sigure.
  • Accesați doar surse de încredere: Bazați-vă pe site-uri web oficiale, comercianți autorizați și surse de renume pentru a cumpăra produse și servicii, pentru a accesa conținutul filmului sau pentru a obține informații legate de premieră. Evitați sursele neoficiale sau suspecte care ar putea încerca să vă exploateze entuziasmul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...
Ultima oră
Pe aceeași temă