Aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge la gunoi. Vaccinurile au expirat şi trebuie să fie distruse. Unele au fost distribuite către centrele de vaccinare şi au expirat în frigiderele de acolo, altele nu au mai plecat deloc din depozite.
Vaccinarea cu AstraZeneca a intrat în declin în România, încă din vara anului trecut, atunci când au apărut loturile cu probleme, iar mai apoi au fost raportate mai multe reacții adverse la persoanele care s-au imunizat cu acest ser, conform observatornews.ro.
Tot din vara anului trecut, când au apărut aceste probleme, românii au preferat să se vaccineze în special cu Pfizer, pentru că era considerat un vaccin mai sigur, iar alții au ales Johnson and Johnson pentru că, inițial, acest ser se administra într-o singură doză.
Este nevoie de o procedură specială pentru distrugerea acestui vaccin. Reprezentanții CNCAV spun că este nevoie de un ordin de ministru. De asemenea, multe doze au expirat în centrele medicale, iar coordonatorii au decis să arunce dozele în cutiile ridicate de firmele care preluau deșeuri medicale, acestea nefiind considerate deșeuri medicale periculoase.
Un milion de doze din vaccinul AstraZeneca vor fi date la gunoi, după ce românii s-au speriat și au refuzat serul
Vaccinul AstraZeneca nu a fost pe placul românilor, astfel că autoritățile au propus în noiembrie 2021 ca acesta să nu mai fie importat în țara noastră.
AstraZeneca este unul dintre cele 4 vaccinuri importante în țara noastră, dar care care urmare a mai multor efecte adverse și a unor reticiențe din partea românilor a ajuns să fie evitat. Astăzi, Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a propus Ministerului Sănătăţii renunţarea la importuri de ser AstraZeneca.
Un vaccin în minus după renunțarea la AstraZeneca
”În cadrul şedinţei CNCAV pe care am avut-o în săptămâna precedentă, în unanimitate, s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la compania AstraZeneca din ianuarie 2022, ţinând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional, ţinând cont de faptul că flacoanele sunt multidoză, cu zece doze şi procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare. Şi atunci, din punct de vedere al cost eficienţei şi al managementului stocurilor, a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătăţii”, a anunţat preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit raportărilor CNCAV, în foarte multe zile nu s-a vaccnat nicio persoană cu serul AstraZeneca. Până acum, 852.031 persoane au fost vaccinate cu acest ser de la debutul campaniei de vaccinare.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!