Aleșii își apără pensiile speciale cu orice preț, iar de anul viitor bugetul alocat este mai mare și ajunge la 15 miliarde de lei. În schimb, alocațiile copiilor, indemnizațiile persoanelor cu handicap sau pensiile de urmaș sunt venituri luate în râs de aleși, cu sumele infime acordate, iar în cazul drepturilor de urmași ai refugiaților veniturile nu se mai dau deloc, se amână de la an la an.
Bugetul pe 2024 alocat de Guvernul PSD-PNL pensiilor speciale va crește de la 1 ianuarie cu încă 17%, adică de la 13 miliarde de lei (2.6 miliarde de euro) anul acesta la 15.5 miliarde de lei (3.1 miliarde euro), ceea ce înseamnă mai mulți bani de la buget pentru speciali, adică 2,64% din PIB, în timp ce pentru domeniul Cercetării sunt alocați nici 1%. Cea mai mare indemnizație din țara noastră este potrivit ministrului Muncii de 94.000 de lei, adică de 19.000 de euro și aparține unei persoane din domeniul bancar, iar la polul opus 1.2 milioane de români trăiesc cu pensia minimă.
Alocațiile din România, printre cele mai mici din UE
Alocația pentru copiii cu vârste între 2 -18 ani este în momentul de față de 256 de lei, aproximativ la jumătate față de media UE. Au fost promisiuni repetate de majorare a acestui venit însă copiii primesc sume modice în continuare, iar abandonul școlar este în creștere în mare parte din cauza sărăciei. De la anul, alocația ar urma să mai crească cu 17 lei, indexată cu rata anuală a inflației. Copiii cu handicap beneficiază de o alocație de 631 de lei, la care se mai adaugă 44 de lei de anul viitor.
Bătaie de joc la adresa persoanelor cu handicap
Persoanele cu handicap sunt persoane invizibile în ochii Guvernului și ai aleșilor. De ani de zile, vocea lor nu este auzită și sunt obligați să se descurce cu câteva sute de lei, bani care nu le ajung nici de medicamente. Astfel în momentul de față, se dau următoarele indemnizații:
- pentru persoanele adulte:
- 368 lei pentru cele cu handicap grav;
- 279 lei pentru cele cu handicap accentuat;
- 64 lei pentru cele cu handicap mediu.
- pentru copii:
- 316 lei pentru cei cu handicap grav;
- 184 lei pentru cei cu handicap accentuat;
- 64 lei pentru cei cu handicap mediu.
Drepturile urmașilor refugiaților nu au fost acordate niciodată
Statul român perpetuează de aproape trei ani o nedreptate flagrantă. O lege promulgată în vara anului 2021 oferă compensaţii băneşti şi alte facilităţi pentru urmaşii persoanelor persecutate din motive etnice de regimurile instaurate între anii 1940-1945, dar acestea rămân pe hârtie. De trei ani, statul român nu are bani pentru această categorie de persoane, în schimb, de lefurile speciale nu se atinge nimeni, legal vorbind. Revoltător e că, în timp ce OUG 130/2021 şi 168/2022 au invocat ca motiv al prorogării plăţii drepturilor pentru urmaşii refugiaţilor „obiectivele din PNRR cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor şi stimulentelor fiscale” şi „un impact suplimentar asupra bugetului general consolidat care afectează sustenabilitatea finanţelor publice”, statul continuă să achite adevărate privilegii pentru alte categorii socio-profesionale.
Ministrul Muncii promisiuni noi de anul viitor
Toţi beneficiarii de venit minim garantat şi de alocaţii pentru sprijinirea familiei, dar şi alte persoane/familii fără venituri sau cu venituri reduse, vor beneficia, de anul viitor, de venit minim de incluziune (VMI), un beneficiu care include sprijinul pentru incluziune şi sprijinul pentru familia cu copii şi va înlocui actualele forme de sprijin, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Pentru accesarea VMI, solicitanţii depun o singură cerere pentru ambele componente, urmând ca, în funcţie de veniturile şi structura familiei, să se stabilească dreptul fie la ambele componente, fie la o singură componentă a venitului minim de incluziune, explică reprezentanţii MMSS pe pagina de Facebook a ministerului.
Beneficiarilor de ajutor social şi/sau de alocaţie pentru susţinerea familiei li se recomandă ca, pentru continuitatea acordării acestui tip de drepturi sociale, să depună cererea până la 31 decembrie 2023, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia ulterior de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistenţă socială.
Cererea şi documentele suport se înregistrează fizic sau electronic la Serviciul Public de Asistenţă Socială de la nivelul primăriei, comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială beneficiarii au domiciliul sau reşedinţa, ca şi în cazul beneficiilor anterior acordate.
Joi, bugetul urmează să fie votat în parlament și chiar dacă vorbim despre mai mulți bani, am văzut cum pensiile speciale nu doar că au fost desființate, dar au mai crescut, iar pensiile de urmași și cele de urmași ale refugiaților nu au fost acordate și nu vor fi nici anul viitor din lipsă de bani, iar alocațiile copiilor și veniturile persoanelor cu handicap cresc doar puțin, de ochii lumii.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!