Băncile din România au început să transfere scăderea ratei dobânzii cheie în dobânzile oferite clienților pentru depozitele la termen, în timp ce costurile creditelor au scăzut mult mai puțin.
Datele analizate de Profit.ro arată că, în august, dobânzile pentru creditele acordate populației au crescut, în contrast cu tendința de scădere a dobânzilor la depozite.
Banca Națională a României a redus rata dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale în această vară, ajungând la 6,5%, după două diminuări de 0,25 puncte în lunile iulie și august. De asemenea, rata facilității de depozit a fost redusă de la 6% la 5,5%, în contextul unui surplus de lichiditate.
Băncile au reacționat la relaxarea politicii monetare prin scăderea dobânzilor pentru depozitele noi, care au înregistrat o scădere de la 5,32% în iunie, la 5,14% în iulie și 4,97% în august, cel mai mic nivel de la începutul anului 2022.
Acest trend marchează prima dată când dobânda la depozite coboară sub 5% după februarie 2022.
Pe de altă parte, dobânda medie la creditele noi în lei a scăzut de la 8,04% în iunie la 7,94% în iulie, dar a crescut la 7,96% în august. În ceea ce privește creditele acordate populației, dobânda a urcat de la 7,9% în iulie la 8% în august.
Dobânzile efective, care includ comisioanele, au crescut de la 10,23% la 10,8% pentru creditele de consum, în timp ce pentru creditele ipotecare au stagnat la 7,81%, scăzând de la 7,93% în iunie.
În cazul creditelor ipotecare în sold, dobânda medie a scăzut treptat, de la 7,46% în iunie, la 7,34% în august, fiind influențată de scăderea indicelui ROBOR.