Datele Bloomberg arată că zece dintre principalele bănci din zona euro vor distribui, în acest an, suma totală de 50,02 miliarde de euro acționarilor lor, după plata dividendelor interimare în lunile următoare.
Suma totală ar putea crește dacă băncile anunță noi programe de răscumpărări de acțiuni înainte de finalul anului.
Aceste recompense neobișnuite au propulsat acțiunile băncilor europene de la statutul de „codașe” la cele mai performante din regiune. Profiturile băncilor au fost impulsionate de creșterea rapidă a dobânzilor inițiată de Banca Centrală Europeană acum doi ani, ducând la o dublare a recompenselor acordate investitorilor comparativ cu perioada pre-pandemie.
În acest an, UniCredit SpA, grupul bancar italian, va plăti cele mai mari dividende dintre băncile europene, depășind 10 miliarde de euro, o sumă aproape dublă față de cea plătită în perioada de 13 ani dintre criza financiară mondială și 2021.
În prezent, cotația acțiunilor UniCredit este de aproape patru ori mai mare decât în mijlocul anului 2022.
În contrast, perioada de dobânzi negative din ultimii opt ani a afectat negativ câștigurile băncilor din UE.
Băncile Intesa Sanpaolo, ING Groep și BNP Paribas sunt așteptate să figureze printre cele care acordă cele mai mari recompense acționarilor, în timp ce Deutsche Bank și Societe Generale se vor plasa la capătul inferior al acestui clasament.
Banca Centrală Europeană urmează să anunțe în septembrie cea de-a doua reducere a dobânzii de referință din acest an, ridicând întrebări privind sustenabilitatea acestor dividende record.