Băncile de investiții își reduc estimările de creștere pentru economia Chinei, anticipând că Beijingul ar putea rata ținta oficială de aproximativ 5%, pe fondul scăderii încrederii în cea de-a doua mare economie a lumii, conform Financial Times.
Bank of America a revizuit miercuri prognoza de creștere pentru China, scăzând-o de la 5% la 4,8%, iar TD Securities, o bancă de investiții din Canada, a redus estimarea de la 5,1% la 4,7%.
Aceste ajustări vin după ce UBS a redus săptămâna trecută previziunea sa, continuând o serie de corecții similare făcute pe parcursul verii.
Economiștii de la Citi au avertizat recent că Beijingul ar putea să nu atingă ținta de creștere economică de „aproximativ 5%”, cea mai mică din ultimele decenii, pe măsură ce îngrijorările legate de evoluția economiei chineze cresc.
În același timp, sectorul imobiliar se confruntă cu o încetinire prelungită, iar încrederea consumatorilor și investitorilor este în declin.
Conform unui sondaj Bloomberg realizat printre zeci de economiști, prognoza mediană pentru creșterea anuală a PIB-ului Chinei a scăzut la 4,8%, față de 4,9% la jumătatea lunii august.
Anul trecut, economia chineză a crescut cu 5,2%, în linie cu așteptările.
Analiștii Bank of America au remarcat că motorul de creștere al Chinei „dă semne de încetinire” în al doilea și al treilea trimestru, subliniind că economia continuă să se confrunte cu o criză de încredere.
De-a lungul decadelor, creșterea PIB-ului Chinei a depășit constant țintele guvernamentale stabilite la începutul fiecărui an. Însă, după pandemia de Covid-19, aceste cifre au fost examinate mai atent.
Creșterea mai slabă decât așteptările din al doilea trimestru, de 4,7% în luna iulie, a declanșat o serie de revizuiri în scădere ale prognozelor. În iulie, Goldman Sachs, Citi și Barclays și-au redus estimările de creștere pentru întregul an la 4,9%, 4,8% și, respectiv, 4,8%. JPMorgan anticipează acum o creștere de 4,6%.