Banca Rusiei a decis să majoreze dobânda de politică monetară cu 200 de puncte de bază, atingând un nivel de 21%, cel mai ridicat din februarie 2003, în încercarea de a controla inflația în creștere, conform unui raport Reuters.
În comunicatul emis după anunțul acestei decizii, Banca Rusiei a menționat că inflația ajustată sezonier a crescut la 9,8% în septembrie, comparativ cu 7,5% în luna august, iar așteptările inflaționiste ale cetățenilor au atins cel mai înalt nivel din acest an.
Instituția a subliniat că „pe termen mediu, balanța riscurilor inflaționiste rămâne semnificativ orientată în sus” și a lăsat deschisă posibilitatea unei noi majorări a dobânzii de politică monetară în cadrul următoarei întâlniri.
Decizia de vineri a surprins analiștii, care anticipau o creștere mai modestă.
Totuși, Banca Rusiei a avut în vedere proiectul de buget pe 2025, considerat inflaționist, având în vedere majorările planificate ale cheltuielilor militare și un deficit estimat de 1,7% din PIB pentru acest an.
În urma acestei decizii, dobânda de referință a atins cel mai ridicat nivel din februarie 2023, când a fost redusă de la 21% la 18%, fără a mai depăși pragul de 20% ulterior.
După începutul invaziei rusești în Ucraina, Banca Rusiei a dublat dobânda de referință la 20%, dar a redus-o rapid la 17% în aprilie 2022, continuând să scadă costurile creditului până la 7,5%.
Însă, în iulie 2023, Banca a început un nou ciclu de înăsprire a politicii monetare. În ciuda acestor măsuri, datele arată că creditarea companiilor nu a încetinit, iar în ultimele săptămâni, Banca Rusiei a implementat măsuri suplimentare pentru a controla activitatea de creditare.