Washingtonul a criticat dur condamnarea a trei avocați ai fostului lider al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, calificând decizia drept o nouă încercare a Moscovei de a înăbuși orice formă de disidență.
„Acesta este încă un nou exemplu al persecuției avocaților apărării de către Kremlin în eforturile sale de a submina drepturile omului, statul de drept și de a reprima disidența”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Cei trei avocați – Vadim Kobzev, Igor Sergunin și Aleksei Liptser – au fost condamnați de un tribunal rus pentru presupusa lor apartenență la o grupare extremistă.
Sentințele, care ajung până la 5,5 ani de închisoare, reprezintă o continuare a campaniei Kremlinului împotriva celor care au legături cu Navalnîi, potrivit Mediazona și Reuters.
De la arestări la etichetarea ca „teroriști”
Cei trei avocați au fost reținuți în octombrie 2023, iar în luna următoare au fost adăugați pe lista oficială a „teroriștilor și extremiștilor”. Decizia a fost criticată atât de organizațiile internaționale pentru drepturile omului, cât și de comunitatea internațională.
Aleksei Navalnîi, lider proeminent al opoziției ruse, a murit în februarie 2024 într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, în circumstanțe care au ridicat numeroase întrebări. Înainte de decesul său, el fusese condamnat pentru extremism și alte acuzații, pe care le respinsese categoric.
Condamnările recente sunt privite ca parte a unui efort sistematic al Kremlinului de a elimina vocile critice și de a intimida orice formă de opoziție.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.