1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăEconomieFoto interviuAvocații lui Girkin spun că două postări pe Telegram sunt acuzate ca...

Avocații lui Girkin spun că două postări pe Telegram sunt acuzate ca apeluri la extremism

Avocatul lui Girkin relatează că două postări publicate în Telegram pe 25 mai 2023, care se referă la Crimeea și neplățile către armată, sunt acuzate ca apeluri la extremism, informează Nexta TV, printr-o postare pe rețelele de socializare.

Militantul naţionalist rus Igor Ghirkin – care i-a acuzat pe preşedintele Vladimir Putin şi pe şefii armatei ruse că nu duc războiul din Ucraina suficient de dur sau eficient – a fost arestat ieri la Moscova pentru incitare la extremism.

Această decizie sugerează că autorităţile s-ar fi săturat de criticile lui Ghirkin la adresa a ceea ce ele numesc „operaţiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina şi, probabil, de criticile altor voci naţionaliste puternice care păreau să dispună de privilegiul de a ironiza efortul de război, notează agenţia britanică de presă.

Arestarea lui Ghirkin intervine după rebeliunea eşuată luna trecută şi condusă de un alt critic deschis, Evgheni Prigojin, şeful grupului paramilitar Wagner, aflat încă în libertate, dar care şi-a redus considerabil propriile atacuri verbale, scrie Agerpres.

Procurorii Serviciului Federal de Securitate (FSB) au cerut tribunalului districtual Meşcianski din Moscova plasarea lui Ghirkin în arest preventiv pentru instigare la extremism, delict pentru care acesta riscă până la cinci ani de închisoare, au relatat agenţiile de presă ruse oficiale TASS şi RIA Novosti.

Ghirkin, colonel în rezervă FSB, fost comandant de război, cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, a ajutat la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, iar apoi a organizat miliţiile separatiste proruse care au smuls o parte din estul Ucrainei de sub controlul Kievului.

Acesta a fost, de asemenea, condamnat la închisoare pe viaţă, în contumacie, de către un tribunal olandez în 2022 pentru presupusul său rol în doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014, în urma căruia 298 de pasageri şi membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

În imagini de la tribunal publicate de popularul canal Telegram Shot, adeseori unul dintre primele care difuzează imagini oficiale, Ghirkin stătea aproape nemişcat într-o cuşcă de sticlă, cu braţele încrucişate, privind drept înainte.

Fostul ofiţer FSB a fost considerat de mulţi ca fiind de neatins din cauza trecutului său şi a legăturilor cu autorităţile, dar devenise mai virulent în ultimele luni.

Ghirkin a anunţat în luna mai că el şi alte persoane au format „Clubul Patrioţilor Furioşi” pentru a intra în politică şi a salva Rusia de ceea ce el a descris ca fiind pericolul unor tulburări din cauza eşecurilor militare în Ucraina.

Când a fost întrebat la momentul respectiv dacă a fost naiv să creadă că poate lansa o mişcare politică fără acordul Kremlinului, el a răspuns: „Sper că nu mă trataţi drept naiv”.

Într-una dintre cele mai virulente tirade ale sale, în 18 iulie, într-un mesaj pe canalul său oficial Telegram citit de peste 760.000 de persoane, Ghirkin a proferat insulte la adresa lui Putin, îndemnându-l să-şi transfere puterea „cuiva cu adevărat capabil şi responsabil”.

Într-un mesaj postat pe contul oficial de Telegram al lui Ghirkin, soţia sa, Miroslava Reghinskaia, a declarat: „Astăzi, în jurul orei 11.30, reprezentanţi ai Comisiei de anchetă au venit la noi acasă. Eu nu eram acasă. La scurt timp, potrivit portarului, l-au luat pe soţul meu de braţe şi l-au dus într-o direcţie necunoscută”.

Ea a spus că prietenii i-au spus că Ghirkin a fost acuzat de extremism.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
00:04:37

VIDEO 35 de ani de la Revoluție

Anul 2024 marchează trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din decembrie 1989, un eveniment care a schimbat radical destinul și direcția țării....

România se confruntă cu o criză economică profundă: CNS Cartel ALFA condamnă măsurile de austeritate propuse de Guvern

București, 22 decembrie 2024Confederația Națională Sindicală (CNS) Cartel ALFA a transmis un semnal de alarmă privind proiectul de ordonanță de urgență (OUG) cunoscut sub...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă