În Europa se urmărește eliminarea centralelor individuale, din cauza consumului și a poluării
Directorul general al Electrocentrale București, Claudiu Crețu, a declarat că încălzirea centralizată a revenit ca principală soluție de încălzire sustenabilă a Capitalei.
„În 2017 – 2019, erau mulți „specialiști” care cântau sfârșitul sistemului centralizat. Era privit ca un semn al trecutului. Ne dusesem prea repede pe vârful trendului european. Eu am pus o întrebare simplă. Cum încălzim Bucureștiul? De cele aproape 1.000 de gigacalorii de care avem nevoie iarna, numai pentru centralizat. E foarte ușor de vorbit despre dorințe, hidrogen și altele. Nu putem vorbi de gaz că e poluant, atâta vreme cât în București sunt încă sobe în care se arde absolut orice, mobilă, plastic, chiar și prin centrul Bucureștiului. Războiul din Ucraina ne-a trezit la realitate, adică am înțeles și valoarea gazului. Ce înseamnă pentru România să avem propriile rezerve de gaze”, a afirmat directorul general al Electrocentrale București, la evenimentul Profit Energy.forum.
Claudiu Crețu a mai precizat că există proiecte pentru a dezvolta noi centrale pe gaz, care vor echilibra sistemul energetic în București și în alte orașe. „Avem cogenerare de mare eficiență, care e modalitatea optimă de a arde gazul, cu un randament de peste 90%. În plus, vorbim de Neptun Deep și de rezerve de gaz care ne asigură 30 de ani. Avem acea liniște că putem încălzi casele românilor și ne putem uita mai relaxați la noile tehnologii, pompe de căldură, energie geotermală”, a mai spus Claudiu Crețu, notează sursa citată.
Crețu a ținut să atragă atenția că varianta încălzirii individuale, cu centrală proprie, nu mai găsește ecou în Europa, unde se urmărește eliminarea acesteia, din cauza consumului și a poluării.