„ Guvernul va numi un consilier special cu care am cerut israelienilor să colaboreze, astfel încât să fim consiliaţi cu privire la oportunitatea procesului”, a declarat ministrul de externe Penny Wong într-o conferinţă de presă televizată la Adelaide, potrivit actualitate.org.
„Vrem să avem încredere deplină în transparenţa şi responsabilitatea oricărei investigaţii şi vom continua să lucrăm pentru a realiza acest lucru”.
Armata israeliană a demis vineri doi ofiţeri şi a mustrat în mod oficial comandanţi de rang înalt, după ce o anchetă privind atacul aerian mortal din această săptămână asupra lucrătorilor umanitari, printre care şi australianul Zomi Frankcom, a constatat erori grave şi încălcări ale procedurii.
Wong a descris demiterile ca fiind „primii paşi necesari”, dar a declarat că guvernul a transmis Israelului, într-o scrisoare trimisă în cursul nopţii, că „răspunsurile iniţiale sugerează că gravitatea morţii a şapte lucrători umanitari nu a fost încă apreciată de guvernul israelian”.
„Acest lucru nu poate fi dat la o parte”, a declarat Wong, adăugând că se aşteaptă ca toate dovezile din cadrul investigaţiilor să fie păstrate.
În afară de Frankcom, atacul aerian a ucis cetăţeni britanici şi polonezi, palestinieni şi un cetăţean cu dublă cetăţenie americană şi canadiană. Cei ucişi lucrau pentru organizaţia caritabilă World Central Kitchen.
Premierul Anthony Albanese a declarat săptămâna aceasta că a vorbit cu omologul israelian Benjamin Netanyahu şi i-a transmis îngrijorarea Australiei în legătură cu moartea lui Frankcom.
Netanyahu a calificat decesele drept un „eveniment tragic în care forţele israeliene au rănit neintenţionat necombatanţi din Fâşia Gaza”.
Israelul va permite livrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza printr-un nou punct de frontieră
Israelul va permite livrarea temporară de ajutor în Fâşia Gaza, asediată şi ameninţată de foamete, prin portul Ashdod şi punctul de trecere Erez, a anunţat vineri biroul premierului Benjamin Netanyahu, relatează AFP, citată de Agerpres.
Cabinetul de război a autorizat guvernul „să ia măsuri imediate pentru a creşte ajutorul umanitar” cu scopul de „a evita o criză umanitară” şi „a asigura continuarea luptelor”, a declarat într-un comunicat, la câteva ore după un avertisment al preşedintelui american Joe Biden.
Preşedintele SUA, un susţinător ferm al Israelului până în prezent, a cerut joi într-o discuţie telefonică de aproximativ 30 de minute cu premierul Benjamin Netanyahu o încetare imediată a focului, în urma unui atac israelian asupra unui convoi umanitar al ONG-ului World Central Kitchen, care s-a soldat cu moartea a şapte voluntari.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!