Evoluția aurului în acest an va depinde de politica Fed, strategia economică a administrației Trump și mediul geopolitic
Aurul a încheiat anul 2024 cu o creștere spectaculoasă de 25%, stabilind un record istoric de 2.790 de dolari pe uncie. Principalii factori care au susținut această performanță au fost tensiunile geopolitice, activitățile masive ale băncilor centrale și tranziția către politici monetare mai relaxate la nivel global, potrivit unei analize FXStreet, citate de News.ro.
La începutul anului, aurul se tranzacționează în jurul pragului de 2.000 de dolari pe uncie, dar evenimentele globale au schimbat rapid peisajul. În martie, prețul aurului a crescut cu aproape 10%, depășind 2.200 de dolari. În octombrie, aurul a atins un record de aproape 2.800 de dolari pe uncie, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, a vânzărilor masive ale băncilor centrale și a relaxării taxelor de import pentru aur în India.
La finalul anului, aurul a fost cotat la 2.623,83 dolari pe uncie, consolidându-și statutul de refugiu sigur, în perioade de incertitudine.
2025: Risc și oportunități pe piața aurului
Evoluția aurului în acest an va depinde de politica Fed, strategia economică a administrației Trump și mediul geopolitic. O dezescaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu sau o rezolvare a conflictului Rusia-Ucraina ar putea reduce atractivitatea aurului. În plus, un ton mai dur al Fed și o economie slabă a Chinei, ar putea aduce presiuni asupra prețului. Dar, politicile monetare relaxate și o revenire a economiei chinezești ar putea susține cererea pentru aur. Escaladarea conflictelor geopolitice ar putea atrage investiții suplimentare în aur, confirmându-l ca activ de refugiu.
Consiliul Mondial al Aurului estimează o cerere de peste 500 de tone din partea băncilor centrale, consolidând rolul aurului în portofoliile de investiții globale. Aurul menține relevanța într-un context global de incertitudini economice geopolitice. Pentru investitori, 2025 se anunță un an cu provocări și oportunități semnificative.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube