Prețul aurului a atins un nou maxim istoric la începutul acestei săptămâni, susținut de o combinație de factori globali, printre care se numără tensiunile geopolitice și deciziile recente ale băncilor centrale de a reduce dobânzile, informează Financial Times.
Conflictele din Orientul Mijlociu și incertitudinile legate de alegerile prezidențiale din luna următoare au crescut semnificativ cererea pentru aur, considerat un activ de refugiu în perioade de instabilitate.
Investitorii caută protecție în fața unui climat economic și politic tot mai impredictibil, ceea ce a dus la creșterea valorii metalului prețios.
Deciziile recente ale mai multor bănci centrale de a reduce dobânzile, pentru a stimula economiile afectate de incertitudini globale, au jucat, de asemenea, un rol major în susținerea creșterii prețului aurului.
Reducerea dobânzilor face ca titlurile de stat să devină mai puțin atractive, încurajând investitorii să se orienteze către aur.
Cu toate că prețurile aurului fluctuează în funcție de evoluțiile internaționale, mulți analiști consideră că cererea pentru acest metal va rămâne ridicată pe termen scurt, atâta timp cât tensiunile geopolitice și nesiguranța economică persistă.