2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăAUR intervenție la Consiliul Concurenței pentru vânzarea E.ON Energie România către MVM...

AUR intervenție la Consiliul Concurenței pentru vânzarea E.ON Energie România către MVM din Ungaria

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat la începutul acestei săptămâni Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România către compania maghiară MVM. Prin această sesizare, AUR solicită intervenţia urgentă a instituţiei, precum şi efectuarea unei investigaţii. Potrivit sesizării înaintate de AUR, tranzacţia ridică suspiciuni privind respectarea legislaţiei concurenţiale, precum şi implicaţii grave asupra securităţii economice şi naţionale.


”E.ON Energie România, companie de importanţă strategică în sectorul energetic naţional, cu o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde de lei anual, urmează să fie transferată către MVM, o entitate controlată de statul maghiar. Tranzacţia, evaluată la o sumă derizorie de sub 300 de milioane de euro, poate afecta grav interesele consumatorilor români, competiţia pe piaţă şi stabilitatea economică a României. Conform art. 135 alin. (2) lit. b) şi d) din Constituţia României, statul are obligaţia de a asigura protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară, precum şi exploatarea resurselor naturale în concordanţă cu interesul naţional. Cedarea unei infrastructuri critice către o entitate străină ridică probleme majore legate de respectarea acestui principiu constituţional”, se arată în sesizarea formulată de AUR, potrivit unui comunicat oficial al formaţiunii.

Totodată, preluarea E.ON de către o companie de stat străină, cum este MVM, poate reduce semnificativ competiţia pe piaţa românească de energie şi gaze naturale.

”MVM este o companie de stat subordonată guvernului ungar, care menţine legături strânse cu Federaţia Rusă. În contextul geopolitic actual, această tranzacţie poate introduce riscuri indirecte asupra securităţii energetice a României”, se specifică în sesizare. De asemenea, se mai precizează faptul că întâlnirile recente dintre premierul Marcel Ciolacu şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au fost desfăşurate fără transparenţă publică şi ridică serioase semne de întrebare. Având în vedere suspiciunile legate de negocierea tranzacţiei, AUR solicită Consiliului Concurenţei să dispună efectuarea unei investigaţii conform art. 33 din Legea concurenţei, care permite analiza comportamentului care ar putea afecta piaţa liberă.

AUR solicită mai multe măsuri


În sesizarea înaintată, AUR solicită Consiliului Concurenţei să dispună următoarele măsuri.

„1. Blocarea imediată a tranzacţiei şi suspendarea procesului de vânzare până la finalizarea unei analize detaliate a impactului asupra concurenţei şi securităţii economice.

  1. Să dispuneţi efectuarea unei investigaţii, respectiv lansarea unei anchete pentru a verifica legalitatea tranzacţiei, procesul de evaluare a activelor şi eventualele înţelegeri care contravin principiilor concurenţei.
  2. Analiza impactului asupra consumatorilor prin realizarea unui studiu pentru a evalua modul în care tranzacţia ar putea afecta preţurile şi calitatea serviciilor pentru consumatorii din România. 4. Reevaluarea posibilităţii ca statul român să preia controlul companiei, respectiv analizarea opţiunii ca statul român să achiziţioneze compania, păstrând-o sub control naţional, în conformitate cu art. 135 din Constituţie”.

AUR consideră că această tranzacţie contravine legislaţiei naţionale şi interesului public. Cedarea unei infrastructuri strategice către o entitate controlată de un stat străin ridică riscuri majore pentru piaţa de energie şi securitatea economică. Totodată, considerăm că Consiliul Concurenţei are obligaţia să protejeze piaţa liberă şi interesele consumatorilor români.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România, printre cele mai sigure țări din lume: concluzii din rapoartele internaționale

România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume, conform rapoartelor elaborate de Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană și Poliția...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...
Ultima oră
Pe aceeași temă