Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat trimiterea unui sistem Patriot către Ucraina, iar reacțiile au curs lanț de atunci.
Lilian Scripnic, deputat AUR, consideră acest pas un „adevărat act de trădare”.
Un analist militar a catalogat hotărârea drept „istorică”, subliniind unicitatea și impactul acesteia.
Această decizie a fost descrisă de critici ca un act de trădare la adresa propriului stat și popor, nemaiîntâlnit în istoria conducerii României. Hotărârea a fost primită cu aplauze în anumite cercuri, dar a generat și o reacție vehementă din partea celor care consideră că aceasta subminează securitatea națională.
Analistul militar a subliniat că nicio altă conducere a României nu a îndrăznit să ia o astfel de decizie, iar această acțiune ridică numeroase semne de întrebare privind prioritățile și loialitățile celor care iau decizii la nivel înalt. Decizia CSAT marchează, fără îndoială, un moment controversat în politica de apărare a României, având implicații semnificative asupra relațiilor internaționale și securității naționale.
Am aflat consternat săptămâna trecută despre decizia CSAT de a dona Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot. Un analist militar spunea că este o ‘decizie istorică’ și are dreptate. Nimeni până acum din conducerea României nu a îndrăznit să se mândrească cu o decizie împotriva propriului stat și popor, un adevărat act de trădare, și să mai fie și aplaudat la scenă deschisă. Cu adevărat remarcabil, un moment cu „adevărat istoric” și care neapărat trebuie scris în cărțile de istorie, pentru ca nimeni să nu îl uite!,
spune Scripnic.
Cu toate acestea, scepticismul persistă. Mulți se întreabă dacă aceste condiții vor fi luate în considerare, mai ales în contextul în care președintele SUA, Joe Biden, a declarat că tot sprijinul american se va concentra asupra Ucrainei. Aceasta înseamnă că aliații României ar putea trebui să aștepte o perioadă nedefinită până când vor primi răspunsul mult așteptat.
Criticii susțin că România ar putea să fie nevoită să „strige foarte mult și tare” pentru a atrage atenția SUA asupra cererilor sale, având în vedere prioritățile curente ale administrației americane. Această situație ridică întrebări cu privire la eficacitatea comunicării și influenței României pe scena internațională, într-un moment în care securitatea națională este pusă în joc.
Punem însă o condiţie – trebuie să primim de la aliaţi echipamente de apărare asemănătoare. Da, se pare că am auzit bine cu toții, președintele și guvernul pun condiții principalului aliat, dar cine este atât de naiv să creadă? Numai că în același timp, preşedintele SUA, Joe Biden, anunţă că tot sprijinul SUA se va duce către Ucraina. Aliaţii trebuie să mai aştepte, dar până când? Probabil până când SUA va avea chef să audă condițiile puse de guvernul României. Și cum sunt destul de departe trebuie să strigăm foarte mult și tare, până să ne audă,
a continuat Scripnic.
Concluziile deputatului AUR
Lăsând ironia deoparte, trebuie să vedem ce este cel mai important. Și anume, că președintelui și guvernului României nu le pasă absolut deloc de siguranța și securitatea militară a românilor și a țării. Sunt dispuși să sacrifice și să distrugă orice numai să iasă în evidență în fața partenerilor, care să le acorde orice sprijin de care ar avea nevoie numai să se mențină la guvernare.
Nici măcar costurile enorme nu sunt o piedică. Deși guvernul se plânge tot timpul că nu are bani, noi cumpărăm pe sute de milione de dolari un sistem Patirot iar apoi îl dăm gratis Ucrainei ca doar românii se pot îndatora și mai mult, că au spinarea rezistentă și pot duce. Bineînteles, sistemele de aparare echivalente, primite în schimbul sistemului Patriot donat, probabil că le vom primi cam pe la „sfântul așteaptă” și le vom plăti din nou.
Marcel Ciolacu afirmă cu indiferența atotștiutoare: „Am spus și în CSAT, securitatea României nu stă în sistemul Patriot, stă în parteneriatul cu SUA și în faptul că suntem membri NATO”. Acest lucru l-ar fi putut spune când lanțul de apărare antiaeriană al țării era mult mai mare, mai puternic și cu mult mai multe unități Patriot. Dar când noi abia am făcut active două unități firave, care în niciun caz nu pot fi suficiente pentru acoperirea graniței estice din moment ce am comandat 7 unități Patriot ce vor veni peste câțiva ani, iar dintre cele două donăm una, înseamnă că se reduce apărarea antiaeriană a României cu 50%.
Oare această „decizie istorica” cum ar putea fi numită altfel decât înaltă trădare?
Într-un moment atât de critic și de tensionat, privind apărarea granițelor țării, când avem alături de noi la est un conflict sângeros și un potențial adversar dornic de ocupări teritoriale, guvernul României decide să reducă la jumătate apărarea țării și a poporului.
Români, luați aminte, priviți și analizați cu luciditate și înțelepciune aceste momente cruciale din viața noastră și luați atitudine. Dacă acum suntem indiferenți, mai târziu să nu ne mirăm de ce va urma și în ce ne vor băga PSD și PNL.
Nu uitați! Încă mai aveți o șansa în toamna acestui an, să aduceți la conducerea țării adevarați patrioți care să lupte pentru binele și siguranța României și a poporului.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!