2.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiAudierile miniștrilor din guvernul rotativ Ciucă au mers pe bandă rulantă

Audierile miniștrilor din guvernul rotativ Ciucă au mers pe bandă rulantă

Miniștrii din guvernul premierului propus, Nicolae Ciucă, s-au prezentat în fața colegilor din comisiile parlamentare pentru a spune ce au de gând în mandatul lor. Audierile s-au derulat fără probleme, dat fiind că guvernul PSD-PNL-UDMR are o majoritate confortabilă în Parlament. Iar noii miniștri sunt așteptați să se apuce de treabă chiar de azi. Guvernul se prezintă pentru validare în fața Parlamentului de la ora 10.

Miniștrii cei mai importanți din noul guvern Nicolae Ciucă au încercat să aducă unele lămuriri cu privire la unele probleme semnalate în fostul guvern Cîțu. Astfel, noul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu de la PSD a spus că rectificarea bugetară necesară pentru plata pensiilor și alocațiilor va fi aprobată vineri seară.

Rectificarea de vineri seara

Banii pentru rectificare sunt în bugetul general consolidat, a declarat Adrian Câciu.
„Rectificarea va fi aprobată vineri noaptea, vineri seara. Stăm până când o aprobăm. Adică nu înţelegeţi noaptea…cum se întâmpla. Deci pur şi simplu trebuie să am cel puţin câteva ore să ajung la minister să mă asigur că toate sursele de finanţare sunt acolo, că tot necesarul de finanţare este acolo, că deficitul se menţine. Foarte important. Deci orice situaţie în acest moment şi în situaţiile din anii următori noi ne vom menţine în programul de convergenţă care este asumat cu Comisia Europeană şi vom găsi formula de spaţiu fiscal astfel încât să putem să introducem şi provocările aduse şi de programul de guvernare dar şi de situaţia macroeconomică din acest moment”, a spus Adrian Câciu.

PNRR nu se va modifica

Fostul ministru de Finanțe din guvernul Cîțu, Dan Vîlceanu, ajuns acum la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a primit aviz favorabil fără probleme și el. Vîlceanu a promis că PNRR nu se va modifica, deși acest lucru era dorit de liderul PSD Marcel Ciolacu.

„Pe deoparte ne dorim dispariția treptată a acestor pensii speciale și pe de altă parte pentru că bugetul României într-o perioada complicată trebuie a echilibrat și trebuie să avem siguranța că putem plăti toate obligațiile pe care ni le asumăm”, a spus Vîlceanu.

Și vicepremierul și ministru al Transporturilor Sorin Grindeanu a primit aviz favorabil, cu 24 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi nicio abţinere din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

La rândul său, Cătălin Predoiu revine în guvern, ca ministru al Justiției. El a spus că trebuie să acționeze „cu delicatețea unui chirurg”, dar și „cu mult umor”.

„Ministrul Justiției trebuie să acționeze uneori cu delicatețea unui chirurg, alterori cu fermitatea unui combatant, de multe ori cu elocința unui avocat, de cele mai multe ori cu diplomația unui ambasador și nu în ultimul rând cu mult umor. Avem un ghem de probleme, dar s-a format și un adevărat nod al controverselor”, a declarat Predoiu.

Sorin Cîmpeanu a promis că testele de salivă din școli vor ajunge la elevi pe 24 noiembrie, adică exact în timpul audierilor, și a primit și el aviz favorabil să își continue munca la Educație. Iar Lucian Romaşcanu, care a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Culturii a spus că o prioritate a mandatului său este programul „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

Pe de altă parte, președintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat la Digi24 că în actuala coaliție PNL-PSD-UDMR încrederea între parteneri este mică.

„Dar acest lucru nu înseamnă că nu se poate crește gradul de încredere. Eu sunt un om optimist din fire”, a spus Kelemen Hunor.

„Gradul de încredere nu diferă față de vechea coaliție. E mică. A fost mică și în decembrie, ați văzut, a ținut 9 luni de zile din păcate. Dacă era un grad de încredere mare și puteam să creștem gradul de încredere prin deciziile luate împreună și prin aplicarea deciziilor, atunci probabil că acea coaliție, PNL-USR-UDMR, n-ar fi avut un sfârșit atât de brutal, în septembrie”, a declarat președintele UDMR.

Doi ani de la al doilea mandat

Pe 24 noiembrie 2019, Klaus Iohannis câștiga alegerile prezidențiale în fața Vioricăi Dăncilă cu 66% din voturi și cu un mesaj ferm anti-PSD. În campania electorală, dar și în discursul victorios, Klaus Iohannis a punctat de mai multe ori lovituri dure la adresa politicienilor social-democrați.

Politicieni care, la doi ani distanță, se regăsesc, în mare parte, în coaliția de guvernare, alături de liberalii lui Florin Cîțu și cei din UDMR.

Emanuel Neacsu
Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă