17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
Acasฤƒศ˜tirile zileiAsociaศ›ia Colectiv mesaj dureros la adresa justiศ›iei din Romรขnia

Asociaศ›ia Colectiv mesaj dureros la adresa justiศ›iei din Romรขnia

În scrisoare se spune cฤƒ în curând se împlinesc cinci ani jumฤƒtate de la tragedie ศ™i încฤƒ nu e nimeni vinovat ศ™i condamnat.

„În câteva zile, se împlinesc 5 ani ศ™i jumฤƒtate de la producerea incendiului din clubul Colectiv, cauzat de corupศ›ie, nerespectarea legii, incompetenศ›ฤƒ ศ™i nepฤƒsare. De 5 ani ศ™i aproape 6 luni, noi, supravieศ›uitorii, familiile noastre ศ™i familiile celor care au pierit în urma incendiului – prietenii noศ™tri dragi – aศ™teptฤƒm ca Justiศ›ia din România sฤƒ facฤƒ dreptate. Pentru reprezentanศ›ii sistemului judiciar, dosarul Colectiv este nimic mai mult decât un caz complicat, cu înrâuriri incomode, a cฤƒrui componenศ›ฤƒ politicฤƒ jeneazฤƒ ศ™i influenศ›eazฤƒ deopotrivฤƒ. Pentru noi, însฤƒ, este tragedia care ne-a distrus vieศ›ile, oroarea care ne-a rฤƒpit persoanele iubite de lângฤƒ noi ศ™i supliciul care ne-a mutilat trupurile ศ™i sufletele dincolo de recunoaศ™tere, transformându-ne în veศ™nici pacienศ›i. Pentru pฤƒrinศ›i, este groaza indescriptibilฤƒ care i-a fฤƒcut orfani de copii ศ™i i-a aruncat într-un doliu perpetuu, imposibil de depฤƒศ™it”, scriu cei din Asociaศ›ia Colectiv GTG 3010.

Aceศ™tia spun cฤƒ în fiecare an ศ™i-au pus nฤƒdejdea în justiศ›ie, sperând ca printr-o înfฤƒptuire corectฤƒ a acesteia, pentru a izbuti, astfel, sฤƒ obศ›inฤƒ „un crâmpei de alinare”.

„O rezolvare cinstitฤƒ a cazului, ne-am spus în toatฤƒ aceastฤƒ vreme, ne-ar reda încrederea în România ศ™i ar face ca moartea celor dragi sฤƒ reprezinte mai mult decât 65 de rฤƒni nevindecate, arse pe trupul înศ›esat de tragedii al acestei ศ›ฤƒri. Ne-am agฤƒศ›at, unii cu disperare, de speranศ›a cฤƒ dreptatea va triumfa ศ™i astfel ne va elibera de o parte din suferinศ›a, disperarea ศ™i ura pe care le simศ›im, ajutându-ne sฤƒ aruncฤƒm, în sfârศ™it, un pic de ศ›ฤƒrânฤƒ peste mormintele celor pierduศ›i ศ™i sฤƒ ne continuฤƒm, atât cât este omeneศ™te posibil, vieศ›ile”, spun ei.

În schimb, dupฤƒ 5 ani ศ™i jumฤƒtate de chinuri atât fizice, cât ศ™i sufleteศ™ti, supravieศ›uitorii ศ™i familiile victimelor incendiului din clubul Colectiv au aflat din documentele emise dupฤƒ termenele apelului, cฤƒ se ia în mod serios în considerare schimbarea încadrฤƒrii juridice a infracศ›iunilor inculpaศ›ilor.

Semnatarii sunt profund nemulศ›umiศ›i de mersul justiศ›iei în acest caz

„Dacฤƒ s-ar înfฤƒptui (acest lucru – n.r.), ar putea duce la absolvirea acestora de o parte din vinฤƒ ศ™i la <îndulcirea> pânฤƒ la derizoriu a pedepselor acordate”, spun ei, transmiศ›ând un extras din actul de încheiere a ศ™edinศ›ei de judecatฤƒ din data de 14 aprilie 2021: „În continuare, Curtea învedereazฤƒ reprezentanลฃilor Ministerului Public ลŸi tuturor pฤƒrลฃilor faptul cฤƒ la termenul urmฤƒtor vor fi puse în discuลฃie, din oficiu, urmฤƒtoarele schimbฤƒri ale încadrฤƒrilor juridice: Pentru inculpaลฃii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiลฃa Larisa, Radu Antonina ลŸi Matei George Petricฤƒ, va fi pusฤƒ în discuลฃie înlฤƒturarea art. 309 C.pen., respectiv consecinลฃele deosebit de grave. De asemenea, pentru inculpaลฃii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiลฃa Larisa ลŸi Moลฃoc Sandra Ramona, va fi pusฤƒ în discuลฃie forma de vinovฤƒลฃie, intenลฃia sau culpa, mai exact dacฤƒ este vorba de abuz în serviciu sau neglijenลฃฤƒ în serviciu. În situaลฃia în care se va aprecia cฤƒ este abuz în serviciu, se va pune în discuลฃie ca pentru infracลฃiunea reศ›inutฤƒ în sarcina inculpaลฃilor Popescu Cristian Victor Piedone ลŸi Iofciu Aurelia sฤƒ se aibฤƒ în vedere forma continuatฤƒ, iar nu concursul de infracลฃiuni. În ceea ce priveลŸte înlฤƒturarea art. 309 C.pen., Curtea pune în vedere cฤƒ dezbaterile de la termenul urmฤƒtor sฤƒ vizeze ลŸi împrejurarea, dacฤƒ infracศ›iunile de abuz în serviciu sau neglijenลฃฤƒ în serviciu pot produce, ca ลŸi consecinลฃe, vฤƒtฤƒmarea corporalฤƒ sau moartea unor persoane, sau care sunt consecinลฃele pe care le pot produce acest tip de infracลฃiuni, ca urmare imediatฤƒ. Pentru Niลฃฤƒ Daniela Ioana, în legฤƒturฤƒ cu infracลฃiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevฤƒzutฤƒ de art. 275 alin.1 C.pen., pentru acurateลฃe juridicฤƒ, raportat la modul în care este descrisฤƒ aceastฤƒ infracลฃiune, Curtea va pune în discuลฃie reลฃinerea formei de participaลฃie a instigฤƒrii, în locul autoratului”.

Membrii Asociaศ›iei Colectiv GTG 3010 spun cฤƒ au luat la cunoศ™tinศ›ฤƒ „cu deznฤƒdejde ศ™i tristeศ›e” aceste evoluศ›ii noi în cazul „Colectiv” ศ™i trag un semnal de alarmฤƒ cu privire la repercusiunile deosebit de grave pe care le-ar putea avea adoptarea schimbฤƒrilor de încadrare juridicฤƒ, propuse spre discuศ›ie de cฤƒtre Curte.

„În aceastฤƒ situaศ›ie, inculpaศ›ii s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, disproporศ›ionate faศ›ฤƒ de gravitatea faptelor comise ศ™i a consecinศ›elor lor, lucru care ar arunca o umbrฤƒ adâncฤƒ asupra întregului proces de justiศ›ie din România, arฤƒtând cฤƒ nici în cazuri tragice în care vinovฤƒศ›ia este evidentฤƒ, precum Colectiv, judecata nu pare sฤƒ se facฤƒ pe mฤƒsura severitฤƒศ›ii infracศ›iunii, ci pe baza împingerii la extrem a legislaศ›iei, cu scopul de a menaja, probabil, inculpaศ›ii ศ™i nicidecum de a face dreptate. O asemenea decizie de schimbare a încadrฤƒrii juridice a faptelor inculpaศ›ilor întru reducerea pedepselor acestora, nu ne-ar afecta doar pe noi, în calitate de pฤƒrศ›i în acest proces, ci s-ar rฤƒsfrânge asupra tuturor actelor de justiศ›ie din România. Ar semnala cฤƒ, indiferent cât de grave sunt faptele ศ™i urmฤƒrile acestora, pedeapsa, în loc sฤƒ fie exemplarฤƒ ศ™i sฤƒ descurajeze încฤƒlcarea legii, este doar o formalitate”, spun ei.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Plaja din Constanศ›a, รฎn top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, รฎn urma recenziilor de cฤƒlฤƒtorie ale turiศ™tilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numฤƒrat de cรขte ori cuvรขntul โ€žrelaxareโ€ a fost menศ›ionat...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Germania, Franศ›a ศ™i alte state UE fac eforturi pentru a accelera รฎntoarcerea migranศ›ilor รฎn ศ›ฤƒrile lor

ศ˜aptesprezece ศ›ฤƒri europene au cerut Comisiei Europene sฤƒ รฎnฤƒspreascฤƒ regulile UE privind returnarea migranศ›ilor ilegali รฎn ศ›ฤƒrile lor de origine Scrisoarea cฤƒtre Comisia Europeanฤƒ a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ