Asociaţia Brokerilor solicită Guvernului menţinerea sistemului actual de impozitare a veniturilor obţinute din tranzacţiile pe piaţa de capital, fiind esenţiale pentru atragerea investiţiilor populaţiei în instrumente financiare şi pentru dezvoltarea pieţei de capital locale.
„În contextul recentelor informaţii apărute în spaţiul public privind intenţia Guvernului de a amenda Codul Fiscal prin modificarea anumitor impozite şi taxe, Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital solicită menţinerea prevederilor actuale referitoare la impozitarea veniturilor obţinute din tranzacţiile pe piaţa de capital, esenţiale pentru atragerea investiţiilor populaţiei în instrumente financiare şi pentru dezvoltarea pieţei de capital locale. Actualul cadru de impozitare al acestor venituri a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, prin Legea nr. 142/2022, şi prevede impozitarea la sursă a veniturilor, impozitul reţinut fiind de 1% pentru deţineri pe o perioadă mai mare de 1 an şi de 3% pentru deţineri pe o perioadă mai mică de 1 an, fără să se realizeze compensarea pierderilor”, se arată într-un comunicat al brokerilor.
Aceştia subliniază că măsurile fiscale menţionate, adoptate pentru facilitarea accesului clienţilor persoane fizice la piaţa bursieră, fac atractivă investiţia în instrumente financiare, prin stimulent fiscal, dar mai ales prin debirocratizarea procedurilor fiscale aferente, având un impact important asupra creşterii semnificative a numărului investitorilor individuali, cu reflectare pozitivă în numărul de companii ce vor avea acces la piaţa de capital locală şi în valorile de tranzacţionare înregistrate.
„Acest aspecte este ilustrat deja prin participarea masivă a investitorilor individuali la oferta publică a companiei Hidroelectrica, aceştia plasând ordine cu o valoare totală de peste 6 miliarde de euro”, precizează Asociaţia Brokerilor.
Brokerii susţin că modificarea actualului cadru fiscal într-un timp atât de scurt de la intrarea lui în vigoare şi imediat după succesul înregistrat de oferta publică Hidroelectrica ar induce lipsă de predictibilitate fiscală pentru investitorii individuali şi ar diminua gradul de încredere al acestora în ceea ce priveşte investiţiile în piaţa de capital.
De asemenea, ar putea prejudicia implementarea cu succes a măsurilor de dezvoltare a pieţei de capital, aşa cum acestea au fost prevăzute în Strategia naţională de dezvoltare a pieţei de capital 2022-2026, aprobată recent de Guvernul României, proiect realizat cu finanţare de la Comisia Europeană şi cu consultanţa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Mai mult, modificarea ar aduce costuri suplimentare pentru intermediari, cei care realizează reţinerea la sursă a impozitului, care tocmai ce au investit semnificativ în adaptarea sistemelor informatice la cerinţele intrate în vigoare la începutul anului.