4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăASF s-a judecat cu “mâna dreaptă” a lui Adrian Năstase și apoi...

ASF s-a judecat cu “mâna dreaptă” a lui Adrian Năstase și apoi a aprobat-o în CA al SAI Muntenia

După ce a pierdut surprinzător un proces cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la Curtea de Apel, deși a avut inițial câștig de cauză în instanță, la distanță de doar câteva luni, Dorina Mihăilescu, cunoscută ca “mâna dreaptă” a lui Adrian Năstase, a fost aprobată de ASF în Consiliul de Administrație (CA) al SAI Muntenia Invest, societate ce administrează SIF Muntenia (SIF 4).

Într-un răspuns oficial adresat cotidianului național “România liberă”, ASF susține că toți memebrii CA al SAI Muntenia Invest S.A. – personaje controversate, după cum a arătat, săptămâna aceasta, publicația noastră – au fost aprobați, pentru că îndeplineau și îndeplinesc criteriile necesare.

“Regulamentul nr. 1/2019 detaliază criteriile și procedurile aplicabile de către A.S.F. și de către entitățile reglementate pentru evaluarea și aprobarea persoanelor propuse în structurile de conducere în cadrul entităților reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Astfel, regăsim la art. 5 alin. (1) din Regulamentul nr. 1/2019 mențiunea conform căreia, în scopul asigurării unui management prudent și corect al entităților reglementate, persoanele evaluate îndeplinesc și mențin, pe toată durata de desfășurare a activității, cerințele cuprinse în regulament referitoare la:

a) cunoștințe, competențe și experiență profesională;

b) reputație, onestitate și integritate;

c) guvernanță.

Dispozițiile legale menționate anterior au fost avute în vedere și la evaluarea și ulterior la aprobarea de către A.S.F. a membrilor Consiliului de Administrație al S.A.I. Muntenia Invest S.A., odată cu analizarea documentelor și informațiilor transmise de societate la A.S.F”, se arată în răspunsul ASF.

Aceeași sursă mai precizează că “actualii membri ai Consiliului de Administrație al S.A.I. Muntenia Invest S.A. au fost aprobați de către A.S.F. ca urmare a hotărârilor Consiliului A.S.F. adoptate în ședințele din data de 16.12.2020, 07.07.2021 și respectiv 27.10.2021, iar mențiuni cu privire la deciziile A.S.F. în ceea ce privește respectivele aprobări se regăsesc pe site-ul A.S.F. la secțiunea Media – Comunicate și informări de presă, aferente ședințelor Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară din datele respective”.

Dorina Mihăilescu CA SAI Muntenia
Dorina Mihăilescu, membru în CA al SAI Muntenia Invest era cunoscută ca omul de încredere al fostului premier Adrian Năstase.

Adversari, cu toate câteva luni în urmă

Interesant este că, doar cu doar câteva luni în urmă, ASF și Dorina Mihăilescu, aprobată de către Auroritate în CA al SAI Muntenia Invest erau adversari în instanța de judecată.

Atunci, ASF a câștigat, după o decizie surprinzătoare a ultimei instanțe.

Curtea de Apel București a pronunțat pe data de 25 iunie 2021, soluția definitivă într-un proces în care Dorina Mihăilescu, fost președinte al Comisiei Naționale de Valori Mobiliare (C.N.V.M.) și mâna dreaptă a fostului lider PSD Adrian Năstase, se judecă pentru acordarea unor drepturi bănești, cu ASF, în calitate de succesor de drept al fostei C.N.V.M, scria, la acea dată, justnews.ro.

În anul 2020, Tribunalul București îi dăduse dreptate fostului președinte al C.N.V.M., care obținea astfel o sumă egală cu de nouă ori venitul lunar brut cel mai mare din toată perioada de exercitare a mandatului, a scris Capital.

În luna august a anului 2021, practic la aproximativ două luni de la încheierea procesului cu ASF, Dorina Mihăilescu a fost numită pentru un nou mandat de administrator în cadrul SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), se arată într-un raport al SIF4 transmis atunci Bursei de Valori Bucureşti (BVB) și citat de Bursa.

Blat în instanță?

Având în vedere perioada legală în care pot fi evaluați de către ASF persoanele propuse pentru CA al SAI Muntenia, este posibil ca Dorina Mihăilescu să fi fost în proces de evaluare, chiar în momentul în care avea disputa în instanță cu Autoritatea.

În aceste condiții, poate fi validat scenariul potrivit căruia Mihăilescu a pierdut intenționat procesul, ca să fie validată de ASF.

“Referitor la aspectele care vizează durata procesului de aprobare a actualilor membri ai Consiliului de Administrație al S.A.I. Muntenia Invest S.A., precizăm următoarele: Solicitările SAI Muntenia Invest SA care au vizat aprobarea membrilor Consiliului de Administrație s-au soluționat în termenul legal stipulat de cadrul legal în vigoare. În acest sens redăm prevederile stipulate la art. 33 alin. (4) din Regulamentul A.S.F. nr. 1/2019 potrivit cărora A.S.F. decide cu privire la aprobarea și înregistrarea în registrele proprii/respingerea cererii, în termen de maximum 30 de zile de la data depunerii documentației complete, termen care se poate prelungi cu maximum 60 de zile în situația aplicării prevederilor art. 30 alin. (2) și (3) și/sau ale art. 31. În cazul autorizării inițiale a entității se aplică termenul de aprobare prevăzut în legislația aplicabilă”, mai precizează ASF.

Am solicitat Autorității să ne precizeze datele la care a fost validată Dorina Mihăilescu pentru postul de membru în CA al SAI Muntenia și, respectiv, la care a început procesul de evaluare.

Până la încheierea ediției printate a ziarului nu am primit un răspuns.

Vom publica răspunsul ASF , când îl vom primi.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture,...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă