-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaArmata ucraineană cere noi arme și muniții occidentale pentru a izbândi în...

Armata ucraineană cere noi arme și muniții occidentale pentru a izbândi în războiul cu Rusia

Armata ucraineană are nevoie de noi arme şi muniţii occidentale pentru a putea avansa şi a scoate astfel din impas războiul declanşat de Rusia, a declarat şeful serviciului de informaţii al Ucrainei, Kirilo Budanov, relatează joi CNN.

”Situaţia este pur şi simplu în impas”, nici trupele ucrainene şi nici cele ruse nu reuşesc înaintări substanţiale, a spus Budanov la postul BBC.

După ce trupele ruse s-au retras în noiembrie de pe malul vestic al fluviului Nipru în provincia ucraineană sudică Herson, acum luptele cele mai grele se dau în jurul oraşului Bahmut din provincia estică Doneţk. Cele două tabele sunt captive acolo în lupte crâncene de când trupele ruse au lansat în luna mai asaltul asupra oraşului, potrivit agerpres.ro.

Venirea iernii a încetinit înaintările şi forţele ruse sunt ”acum complet într-un punct mort”, cu pierderi grele, potrivit şefului informaţiilor militare ucrainene. El admite însă că nici trupele ucrainene nu pot avansa dacă nu primesc noi resurse, adică noi arme şi muniţii occidentale.

Armata ucraineană vrea noi arme occdentale deși recunosc că nu pot avea victoria categoric pe toate direcțiile frontului

”Nu-i putem învinge categoric în toate direcţiile. Dar nici ei nu pot”, a rezumat Kirilo Budanov situaţia de pe front după zece luni de la începutul agresiunii ruse. ”Aşteptăm cu mare nerăbdare noi livrări de arme, şi venirea unor arme mai moderne”, a subliniat şeful serviciului de informaţii militare ucrainean.

Cât despre ideea că Rusia ar putea redeschide un nou front în nord printr-un alt atac din Belarus, el a estimat că cel puţin deocamdată nu există condiţii pentru lansarea unei asemenea operaţiuni. ”În acest moment, nu văd vreun semn de pregătire pentru o invazie asupra Kievului sau asupra zonelor din nord dinspre Belarus”, a spus Kirilo Budanov.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a obţinut săptămâna trecută la Washington, unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden, un nou ajutor militar din partea SUA, în valoare de circa 1,8 miliarde de dolari. Acesta ridică la peste 21 de miliarde de dolari ajutorul militar oferit Ucrainei de SUA de când a început invazia rusă.

Şi state europene au dat Ucrainei în acest timp un ajutor semnificativ constând în arme, muniţii, programe de instrucţie pentru armata ucraineană şi fonduri, dar Kievul insistă că are nevoie de mai mult pentru a înclina balanţa în favoarea sa în conflictul cu Rusia.

Acest ajutor a contribuit mult la eşecurile armatei ruse, dar în acelaşi timp a diminuat semnificativ stocurile occidentale, iar în privinţa muniţiilor de artilerie completarea lor va necesita 10-15 ani, a avertizat proprietarul unei mari companii cehe producătoare de armament implicată în ajutorul militar oferit Ucrainei.

România vinde Ucrainei arme produse în Bulgaria

Războiul din Ucraina a deschis oportunități economice și militare neașteptate, astfel că România vinde Ucrainei arme, dar ele nu sunt românești. Se pare însă că, deși avea o mare șansă în acest domeniu, România și-a ratat-o.

România susține Ucraina din punct de vedere politic și militar, dar în România nu se prezintă detalii despre componenta militară a acestui sprijin. În schimb, vin informații despre România, din Ucraina. Potrivit publicației European Pravda din Ucraina, citată de agenția de presă bulgară Novinite, „fabricanți de arme și dealeri din Bulgaria își vând produsele, în principal, în Polonia și în România, de unde aceste arme sunt exportate în Ucraina”. Informația referitoare la drumul armelor prin România, din Bulgaria până în Ucraina, este plauzibilă, întrucât transportul pe uscat, prin România, este mult mai sigur decât pe Marea Neagră. De asemenea, se știe că industria fostelor țări socialiste era integrată, astfel încât fabrici din Bulgaria pot produce, și în prezent, pentru armata Ucrainei. O realitate incomodă pentru România este însă faptul că industria românească de profil pierde o oportunitate, în favoarea industriei din Bulgaria. Statul român apare doar în postura de intermediar de arme, nu de producător. Aceasta în ciuda faptului că industria românească de apărare se plânge de lipsă de comenzi.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Program special la metrou în perioada sărbătorilor de iarnă: Cum se circulă de Revelion

Metrorex a publicat programul de circulație al trenurilor de metrou pentru sărbătorile de iarnă. În perioada 25-27 decembrie, 1-2 ianuarie 2025 și 6-7 ianuarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă