Armata rusă a afirmat sâmbătă că a întreprins ”operațiuni ofensive” în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, care i-au permis să câştige ”poziţii favorabile”, transmit AFP şi DPA, conform agerpres.ro.
”În direcţia Zaporojie, în urma unor operaţiuni ofensive, unităţile Districtului militar de est au câştigat linii şi poziţii mai favorabile”, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov.
Potrivit acestuia, forţele ruse au ucis 30 de ucraineni şi au distrus mai multe vehicule militare.
Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent, precizează DPA.
Armata rusă a pornit „operațiuni ofensive” în regiunea Zaporojie, fiind anunțate astfel de manevre și în zona Orihiv şi Huliaipole
Anterior în cursul zilei, bloggeri ruşi au raportat o ofensivă în zona Orihiv şi Huliaipole, unde prima linie de apărare ucraineană ar fi fost cucerită.
Conform blogului Rybar, despre care se spune că este apropiat Ministerului Apărării, câteva sate cu fost capturate în acest efort. Ministerul nu a confirmat în mod oficial informaţia. Sâmbătă dimineaţa, Statul Major ucrainean a vorbit numai despre tiruri de artilerie în zonă, nu şi despre un avans al forţelor ruse, adaugă DPA.
În cazul unui dezastru la centrala de la Zaporojie, statele puternic afectate ar fi Republica Moldova și România
Din orașul Zaporojie, aflat în sudul Ucrainei, până la București sunt, în linie dreaptă, mai puțin de 800 de kilometri, deci cam tot atâți cât sunt de la Cernobîl până la București.
La Zaporojie se află cea mai mare centrală nuclearoelectrică din Europa. Din acest motiv, un accident nuclear la Zaporojie ar fi cu mult mai periculos decât a fost, în anul 1986, accidentul de la Cernobîl. „Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl a fost explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a avertizat, acum două zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. De la data de 4 martie 2022, zona Zaporojie este ocupată de militari ruși, iar militarii ucraineni fac eforturi pentru a o recuceri. Ucrainenii îi acuză pe ruși că au instalat arme în zona centralei nucleare, pentru a o folosi ca scut împotriva unui bombardament ucrainean. Totuși, lovirea centralei nu este exclusă, fie intenționat, fie accidental. În ultima săptămână, de două ori au căzut proiectile în apropierea centralei, inclusiv în apropierea unui reactor. După Ucraina, țările cele mai afectate de o catastrofă nucleară la Zaporojie ar fi Republica Moldova și România. În ambele țări, autoritățile au formulat recomandări pentru populație.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!