Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza exerciții de mobilizare în șase județe ale României, pe parcursul anului 2024.
Această inițiativă este anunțată printr-un comunicat de presă transmis de MApN. Nu se precizează totuși în ce județe vor fi mobilizați rezerviștii și nici perioada exactă a acestor exerciții.
„Scopul exercițiilor este de a verifica completarea cu resurse umane și materiale a unităților, realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme. Angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor care au calitatea de salariați ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare”, precizează MApN.
Documentele pentru convocarea rezerviștilor la exerciții vor fi trimise prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.
Exercițiile de mobilizare se desfășoară anual, conform prevederilor Legii 355 / 2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război, ale Legii 477 / 2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, precum și ale ,,Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente în perioada 01.01 – 31.12.2024”, aprobat de CSAT.
De asemenea, centrele militare vor continua actualizarea datelor personale ale rezerviștilor din evidență. Această actualizare este reglementată de articolul 51 din Legea 446 / 2006 privind pregătirea populației pentru apărare.
Numărul rezerviștilor proveniți din rândurile persoanelor care au satisfăcut serviciul militar obligatoriu este tot mai mic, întrucât în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. Pentru a compensa această situație, MApN face eforturi să atragă rezerviști voluntari. În anul 2021 a intrat în vigoare Legea 115 / 2021, care modifică și completează Legea 270 / 2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari. Rezerviștii voluntari nu devin angajați ai MApN dar participă periodic la activități de instrucție și sunt plătiți pe timpul acestor activități.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!