Liderul Statului Islamic în Siria, unul dintre cei cinci principali lideri ai grupării militante, a fost ucis într-un atac aerian american, a anunțat marți armata americană.
Într-o declarație, Comandamentul Central al SUA a precizat că Maher al-Agal a fost ucis într-un atac cu dronă în nord-vestul Siriei, iar un apropiat al acestuia a fost grav rănit.
„Această operațiune a atins obiectivul unei planificări extinse pentru a se asigura executarea cu succes a acesteia. O analiză inițială indică faptul că nu au existat victime civile”, a adăugat comunicatul.
Acesta a declarat că al-Agal a fost responsabil pentru dezvoltarea rețelelor ISIS în afara Irakului și Siriei.
Reuters raportase anterior despre această ucidere, citând oficiali americani.
Ar fi o altă lovitură pentru eforturile grupului insurgent islamist de a se reorganiza ca forță de gherilă după ce a pierdut mari porțiuni de teritoriu.
Statele Unite au aproximativ 900 de soldați în Siria, majoritatea în estul țării.
Apărarea civilă siriană, o organizație umanitară care operează în zonele controlate de opoziție, a declarat că o dronă neidentificată a vizat o motocicletă în satul Khaltan, în zona rurală nordică a regiunii Alep, ucigând două persoane.
În februarie, liderul principal al Statului Islamic s-a aruncat în aer în timpul unui raid militar american în Siria.
La apogeul puterii sale, în perioada 2014-2017, Statul Islamic a dominat milioane de oameni și a revendicat atacuri în zeci de orașe din întreaga lume.
Liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi, a condus un sfert din Irak și Siria în 2014, înainte de a fi ucis într-un raid al forțelor speciale americane în nord-vestul Siriei în 2019, în timp ce grupul se prăbușea.
Coaliția condusă de SUA care luptă împotriva Statului Islamic a declarat la jumătatea anului 2019, după înfrângerea grupului pe câmpul de luptă, că acesta a păstrat între 14.000 și 18.000 de membri, inclusiv 3.000 de străini, deși cifrele exacte sunt la fel de evazive ca și ISIS însuși.
„ISIS continuă să reprezinte o amenințare pentru SUA și partenerii din regiune”, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA în comunicatul privind atacul cu dronă.
Analiștii spun că este posibil ca mulți luptători locali să fi revenit la viața normală, gata să reapară atunci când apare o oportunitate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!