Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh Daniel. Prezentarea a avut loc în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor desfășurată la Palatul Patriarhiei, transmite agenția Basilica.
Evenimentul a fost prefațat de un Te Deum oficiat de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei. I s-au alăturat în slujire Părintele Vicar Eparhial Costel Burlacu, Părintele Dumitru Ștefănescu și Arhid. Andrei Duță.
Foto Facebook Agenția de știri Basilica, 25 ianuarie 2025, Sala Europa Christiana, Palatul Patriarhiei București
Întrunirea propriu-zisă a debutat cu un moment de reculegere și rugăciune în memoria Arhiepiscopului Anastasie al Tiranei, Durresului și Întregii Albanii, mutat la cele veșnice în aceeași dimineață.
Părintele Patriarh Daniel a prezentat în plen raportul activităților realizate anul trecut în eparhie, apoi au avut loc discuții pe comisii, în timp ce părinții protopopi au făcut propuneri de activități pentru noul an.
„Este un an deosebit, a fost declarat Anul Centenar al Patriarhiei Române de către Parlamentul României, întrucât este un an cu foarte multe evenimente, care arată activitatea și participarea intensă a Bisericii Ortodoxe Române la viața poporului român”, a subliniat Patriarhul României.
Arhiepiscopia Bucureștilor a avut mai multe canonizări decât celelalte eparhii
Raportul prezentat include cifre nu doar în ceea ce privește activitățile filantropice, și cele administrativ-pastorale, economic-patrimoniale, cultural-misionare și educaționale.
Pe parcursul citirii raportului, Preafericirea Sa a făcut unele precizări pe marginea activităților realizate.
Spre exemplu, a clarificat de ce Arhiepiscopia Bucureștilor a avut mai mulți părinți canonizați decât celelalte eparhii: unul dintre ei, Sf. Cuv. Arsenie de la Prislop, și-a petrecut ultima parte a vieții în eparhia Bucureștilor, iar alți doi, Sf. Preoți Mărturisitori Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu, au fost canonizați la insistențele clerului și credincioșilor din eparhie.
„Așa se face că noi avem cinci părinți pe lista de canonizări, deși la început au fost doar doi, Sf. Cuv. Sofian și Sf. Pr. Mărturisitor Dumitru Stăniloae”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.
Finanțări pentru realizarea infrastructurii unor proiecte care să ofere sprijin în comunitate
În domeniul social-filantropic, sprijinul oferit de Arhiepiscopie nu a fost doar sub formă de ajutoare directe către persoane fizice, ci și de finanțări pentru realizarea infrastructurii unor proiecte care să ofere sprijin în comunitate: centre de zi pentru copii, centre medicale sociale, centre pentru bătrâni.
„Mulțumim tuturor persoanelor particulare, comunităților și instituțiilor locale și centrale care au ajutat Arhiepiscopia Bucureștilor în multiplele sale activități pastorale, edilitare și social-filantropice în anul 2024”, a transmis Preafericirea Sa în încheiere.
„Ne rugăm Preasfintei Treimi să le dăruiască tuturor sănătate și fericire, pace și bucurie, precum și mult ajutor în toată fapta cea bună”.
Patriarhia ajută cu 100.000 de lei persoanele afectate de inundații
Banii vor fi alocați din Fondul Filantropia al Patriarhiei Române
Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, întreaga sumă a fost virată încă din 14 septembrie în contul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, eparhie în care se află localităţile care au suferit cel mai mult din cauza inundaţiilor.
În următoarele două săptămâni, se va desfăşura o colectă la nivelul tuturor unităţilor de cult – parohii şi mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureştilor, toate fondurile urmând să fie virate eparhiilor afectate, în vederea ajutorării sinistraţilor.
Patriarhia Română a făcut un apel la solidaritate cu persoanele afectate grav de inundaţii şi transmite un mesaj de compasiune familiilor îndoliate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!