5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiArhiepiscopul Bisericii Anglicane Hosam Noum dă vina pe „extremiştii evrei” pentru vandalism

Arhiepiscopul Bisericii Anglicane Hosam Noum dă vina pe „extremiştii evrei” pentru vandalism

Cu pietre funerare vandalizate chiar lângă el, într-un cimitir protestant din Ierusalim, Arhiepiscopul Bisericii Anglicane Hosam Naoum a declarat miercuri (4 ianuarie) că speră că „extremiștii evrei” responsabili vor fi aduși în fața justiției pentru vandalism.

Marți (3 ianuarie), poliția israeliană a declarat că investighează vandalizarea pietrelor funerare de la Cimitirul protestant Muntele Sion.

Imaginile camerelor de securitate care circulă pe rețelele de socializare au arătat doi tineri, unul îmbrăcat în haine evreiești ortodoxe, intrând în cimitir, dând jos o piatră funerară în formă de cruce și zdrobind-o cu pietre. Reuters nu a putut verifica imediat filmările.

Arhiepiscopul Bisericii Anglicane dă vina pe extremiștii evrei pentru vandalizarea din cimitirul protestant, dar și ministerul de externe israelian

„ Ne întristează foarte mult să vedem ce s-a întâmplat astăzi și mai ales în sărbătoarea de Anul Nou… Am cerut să se ia măsuri pentru ca făptașii să fie aduși în justiție”, a declarat Naoum reporterilor.

Ministerul de Externe al Israelului a condamnat incidentul.

Ambasadorul Israelului: „Fără ca iudaismul să fi supraviețuit, creștinismul nu ar fi existat”

Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a transmis un mesaj cu ocazia celebrării sărbătorii de Hanuca, mesaj în care prezintă și legăturile dintre religia iudaică și cea creștină.

„Sunt onorat să celebrăm împreună Sărbătoarea de Hanuca. O sărbătoare a cărei semnificație este păstrarea identității. Ea ne amintește povestea poporului evreu și a dinastiei Hașmonean cărora le-a fost interzis dreptul de a-și practica religia și de a-și păstra tradițiile.

Monarhia greacă ce domina la acea vreme Levantul a invadat Templul Sfânt din Ierusalim și l-a desacralizat. Evreilor le-a fost interzisă circumcizia, fiind obligați să se închine idolilor. Dacă planul ocupanților ar fi reușit, atunci monoteismul, așa cum ne este cunoscut tuturor, ar fi dispărut.

În fața acestei opresiuni, un grup de evrei s-a revoltat. Este vorba de revolta Macabeilor care a devenit prima luptă pentru libertatea religioasă din istorie. Datorită acestei nesupuneri, religia iudaică a supraviețuit. Mai mult decât atât, a permis nașterea creștinismului cu aproape trei secole mai târziu. Fără ca iudaismul să fi supraviețuit, creștinismul nu ar fi existat.

În esență, civilizația vestică cuprinde valorile umanității care își au rădăcinile în religia creștină și iudaică, precum și principiile din știință și filosofie moștenite de la greci și romani. Până la urmă, istoria ne-a arătat că doar prin diversitate am reușit să atingem cele mai înalte idealuri ale umanității”, subliniază mesajul transmis de ambasadorul Israelului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De la Carpați la Via Transilvanica: România cucerește topurile destinațiilor de vacanță CNN

România a fost inclusă de CNN Travel pe lista celor 25 de destinații care merită explorate în 2025 Alături de România, pe listă se regăsesc...

Crăciunul pe rit vechi: Tradiții și semnificație pentru creștinii ortodocși

Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, în loc de 25 decembrie, așa cum este stabilit în calendarul gregorian. Diferența de...

Călin Georgescu contestă la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale

Decizia de anulare a alegerilor prezidențiale a fost luată de CCR, invocând nereguli în desfășurarea primului tur, iar Biroul Electoral Central a suspendat procesul...
Ultima oră
Pe aceeași temă