Sunt tot mai multe semne de luptă chiar în mijlocul încetării focului Rusiei în Ucraina de Crăciun, serbat pe stil ortodox vechi, dar oficialii ucraineni cred că este o capcană aici.
O încetare a focului unilaterală în Ucraina, declarată de președintele rus Vladimir Putin, a intrat oficial în vigoare vineri, dar în orele premergătoare armistițiului au fost reînnoite luptele, Kievul respingând această mișcare ca pe un truc.
O încetare unilaterală a focului în Ucraina, declarată de președintele rus Vladimir Putin, urma să intre oficial vineri în vigoare.
Dar orele care au precedat armistițiul temporar au fost urmate de lupte reînnoite.
Au apărut tot mai multe semne de luptă chiar în mijlocul încetării focului Rusiei în Ucraina, iar ucrainenii acuză și ei bombardamente rusești
Primarul din Kramatorsk a spus că obuzele rusești au lovit orașul aproape de linia frontului.
Asta în timp ce Rusia a spus că Ucraina i-a bombardat pozițiile militare în regiunile Lugansk, Donețk și Zaporojie – în ciuda faptului că trupele sale respectă încetarea focului, potrivit Reuters.
Reuters nu a putut stabili imediat dacă a existat o pauză a ostilităților după termenul limită.
Încetarea focului de 36 de ore care coincide cu serbarea Crăciunului ortodox rus în regiune, a fost respinsă de Kiev ca un truc, adăugând că nu are intenția de a opri lupta.
Ucraina și aliații occidentali au spus că apelul este un truc, menit să ofere Moscovei timp să întărească trupele și echipamentele de-a lungul frontului de est.
La scurt timp după ce încetarea focului urma să intre în vigoare, oficiali susținuți de ruși au acuzat Ucraina că bombardează orașul Donețk cu artilerie, potrivit agenției de presă de stat ruse TASS.
În ciuda avertizărilor de raid aerian care au răsunat în mai multe regiuni, oficialii ucraineni nu au raportat lovituri aeriene majore după ora de începere.
Putin a cerut încetarea focului într-o mișcare surpriză joi.
Este primul armistițiu major de când Rusia a invadat pe 24 februarie anul trecut.
Războiul a ucis zeci de mii de oameni, a strămutat milioane și a devastat părți din Ucraina.
Cu sprijin financiar și arme din partea Statelor Unite și a Europei, Ucraina a alungat Rusia de pe o parte din teritoriul său.
Dar bătăliile se înfierbântează asupra orașelor din est și sud.
Printre cele mai intense câmpuri de luptă se numără orașul Bakhmut, încă în mâinile ucrainenilor, în ciuda războiului de tranșee săpate și a lunilor de lupte din partea forțelor ruse, care au lăsat o mare parte din el în ruine.
Vineri (6 ianuarie), Germania a anunțat că dorește să trimită 40 de vehicule de luptă Marder până la sfârșitul primului trimestru pentru a întări apărarea țării.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!