Anxietatea de la apus, un fenomen tot mai întâlnit în rândul adulților, nu are un diagnostic medical oficial, dar este recunoscută de experții în sănătatea mentală ca o realitate.
Anxietatea de la apus
Deși nu apare în manualul DSM-5, mulți psihologi o consideră un fenomen real, ce provoacă neliniște și anxietate pe măsură ce soarele apune, scrie Fox News.
În jur de 20% dintre adulții din Statele Unite au raportat o tulburare de anxietate în ultimul an, iar mulți dintre aceștia se simt mai neliniștiți pe măsură ce ziua se sfârșește.
CITEȘTE ȘI – Cum și de ce apare anxietatea în rândul tinerilor
Anxietatea de la apus nu se limitează doar la simptome de anxietate; poate include și depresie, izolare sau sentimente de inutilitate, simptome care tind să crească seara.
Conform experților, acest fenomen apare atunci când persoanele încep să se simtă neliniștite pe măsură ce soarele apune, iar lipsa luminii naturale le poate afecta energia și motivația, creând un disconfort nervos legat de îndeplinirea sarcinilor.
Persoanele care au mai experimentat episoade de anxietate sau care sunt predispuse la aceasta sunt mai vulnerabile la anxietatea de la apus, mai ales cele care sunt sensibile la schimbările de lumină sau care se consideră „nocturne”.
Anxietatea de la apus este mai frecvent întâlnită la adulți, din cauza responsabilităților zilnice, decât la adolescenți sau copii.
Unul dintre factorii declanșatori ai anxietății de la apus poate fi ritmul circadian, ce reglează multe dintre funcțiile organismului, inclusiv producția de melatonină.
În timpul sezonului rece și al schimbării orei, producția de melatonină este influențată de lumina naturală, iar întunericul mai timpuriu poate duce la creșterea simptomelor de anxietate și depresie.
De asemenea, încărcătura mentală și responsabilitățile care nu pot fi finalizate până la sfârșitul zilei pot contribui la anxietatea de la apus, mai ales când întunericul survine mai devreme și provoacă oboseală fizică și emoțională.
Pentru a combate această anxietate, experții recomandă o serie de strategii, cum ar fi gestionarea mai atentă a sarcinilor zilnice și menținerea unui mediu relaxant seara.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!