Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) avertizează populația cu privire la riscurile asociate cumpărării și depozitării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.
Inspectorii sanitar-veterinari recomandă ca sacrificarea porcului să se facă „sub control sanitar-veterinar” pentru a asigura siguranța cărnii, iar vânzarea cărnii din gospodării este strict interzisă.
De asemenea, este important ca carnea să fie verificată pentru Trichinella spp, iar produsele cumpărate din piețe și târguri să fie etichetate corect, cu informații despre proveniență, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate.
Inspectorii ANSVSA subliniază că după achiziționarea alimentelor de origine animală, acestea trebuie depozitate și păstrate în frigider, conform instrucțiunilor de pe etichetă, pentru a preveni riscurile de contaminare.
Recomandări privind carnea de porc
În ceea ce privește sacrificarea porcului, fără un control sanitar-veterinar, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică.
Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție din cauza Pestei Porcine Africane (PPA).
De asemenea, carnea de porc, inclusiv cea de la porci mistreți, trebuie să fie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de consum, acest examen fiind disponibil în centrele autorizate, cu costuri variabile între 26 și 90 de lei + TVA.
Comercianții care vând carne de porc fără control sanitar-veterinar riscă amenzi de până la 40.000 lei.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!