Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 25 operatori economici, în urma unor controale efectuate în Pieţele Crângaşi şi Drumul Taberei (Moghioroş) din Capitală.
Potrivit unui comunicat al ANPC, comisari din cadrul CRPCR Bucureşti-Ilfov şi CRPCR Sud Muntenia au efectuat 134 de acţiuni de control pentru a verifica respectarea prevederilor legale din domeniul legislaţiei protecţiei consumatorilor la societăţile comerciale aflate în cele două pieţe.
Astfel, au fost întocmite 99 de procese verbale de constatare a contravenţiei prin care s-au aplicat amenzi în cuantum de 823.000 lei şi 40 avertismente, au fost oprite de la comercializare produse în valoare totală de 83.890,89 lei, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 25 operatori economici, iar pentru un operator economic s-a propus închiderea temporară până la 6 luni.
Reprezentaţii ANPC transmit că au fost lansate şi 35 de invitaţii pentru mai mulţi producători în vederea verificării respectării măsurilor legale din domeniu.
Printre deficienţele constatate de comisarii ANPC se află: lipsă verificare metrologică, a informaţiilor la produs şi lipsa documentelor de provenienţă a mărfii, produse ambalate fără elemente de identificare, marfă expusa în mod neigienic, expunere spre comercializare a ouălor fără marcaj, aparate neigienizate şi ambalaje neconforme.
De asemenea, au fost găsite produse alimentare expuse spre comercializare (condimente, fructe uscate şi cereale) fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare, precum şi fără data limita de consum pentru a se putea stabili conformitatea acestora, produse alimentare ambalate în spaţiul de depozitare improvizat şi neigienizat, fructe cu modificări organoleptice sau fără documente de provenienţă, sucuri fără elemente de identificare şi caracterizare, produse de patiserie şi panificaţie expuse la vânzare fără a fi acoperite şi protejate, lipsa informaţii alergeni, ingrediente, valori nutriţionale la locul de comercializare.
Au mai fost descoperite nereguli şi în ceea ce priveşte comercializarea produselor din carne precum: lipsă informaţii privind etichetarea, spaţii frigorifice neigienizate corespunzător, comercializare de mici fără informarea asupra procentului de specia carne folosit, comercializare de produse fără afişare vizibilă a preţului, etc.
Nu în ultimul rând, comisarii au depistat mai multe deficienţe şi în cazul comercializării jucăriilor, produselor cosmetice, textilelor, precum şi încălţăminte, produse electrice, flori.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!