6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAniversarea a 105 ani de la unirea cu Basarabia. Premierul României cere...

Aniversarea a 105 ani de la unirea cu Basarabia. Premierul României cere lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop – Molotov

Premierul României, Nicolae Ciucă, cere „lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop – Molotov”, prin care, în anul 1939, Rusia a rupt Basarabia din teritoriul României și a transformat-o într-o simplă provincie a imperiului sovietic.

Premierul României face referire la Pactul Ribbentrop – Molotov într-un mesaj transmis la data de 27 martie 2023, cu prilejul aniversării a 105 ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României. Unirea cu Basarabia s-a consemnat la data de 27 martie 1918. Din acel moment, Basarabia a făcut parte din Regatul României. Această situație s-a schimbat în anul 1940, când URSS, folosindu-se de prevederile Pactului Ribbentrop – Molotov, care fusese semnat cu un an înainte, a ocupat Basarabia. După anul 1941, pentru scurtă vreme, statul român a recăpătat controlul asupra Basarabiei. Apoi, după terminarea celui de-al doilea Război Mondial, Basarabia a făcut parte din URSS.

În prezent, cea mai mare parte a teritoriului istoric Basarabia face parte din Republica Moldova. Acesta este contextul în care, la data de 27 martie 2023, în Republica Moldova s-au organizat o serie de acțiuni dedicate aniversării unirii de la 27 martie 1918. Președintele Senatului, Alina Gorghiu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au aflat, la data de 27 martie 2023, în Republica Moldova. Premierul Ciucă, aflat la București, a transmis, la rândul său, un mesaj „cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România”.

„Istoria ne învață că agresiunea militară, dominația ilegitimă și discriminarea națiunilor nu pot dăinui. Ne-o dovedesc aspirațiile dintotdeauna ale popoarelor, inclusiv ale poporului român, de a trăi liber, demn, unit și democratic. Iar acestea  își găsesc cea mai concretă expresie în Marea Unire din 1918, începută la 27 martie cu revenirea Basarabiei la patria mamă, România”, subliniază premierul Ciucă.

„Uniunea Sovietică s-a desființat la finalul lui 1991, deși Rusia slăbește greu strânsoarea teritoriilor vremelnic ocupate și scapă și mai greu de vechile metehne ale utilizării forței. O dovedește, astăzi, prin războiul de agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei. Aducem astăzi un omagiu celor care au realizat Unirea Basarabiei cu România și au deschis calea Marii Uniri la câteva zile de la promulgarea la Chișinău a legii ce consfințește adevărul istoric al limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova, cel de-al doilea stat românesc. Și salutăm generația actuală de politicieni și oameni de cultură care reușesc să reașeze la Chișinău bazele democrației, europenizării și ale identității românești, asumând drumul comun în Uniunea Europeană.

Astăzi ne revine nouă responsabilitatea de a menține unitatea de eforturi pentru a susține Republica Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european, pentru a se desprinde definitiv din influența nefastă a Rusiei și a consemna pe deplin lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov, înțelegerea  rușinoasă între cei doi criminali ai secolului trecut, Hitler și Stalin”, precizează mesajul transmis de premierul României.

Aniversarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost marcată și în România. În acest context, duminică, 26 martie 2023, o echipă a Ambasadei Republicii Moldova la București a participat alături de reprezentanții Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din București la o ceremonie de comemorare a artizanilor unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Evenimentul de comemorare s-a desfășurat la Mănăstirea Cernica.

Noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, a făcut prima vizită externă în România. Acum o săptămână, premierul Ciucă fusese la Chișinău. Apoi, la 27 martie 2023, la Chișinău au mers Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu, președinții Camerelor din Parlamentul României. Toată această serie de acțiuni a fost salutată de Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

„Ne bucurăm de o atenție deosebită din partea colegilor din România. Șirul vizitelor importante a fost deschis de către prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Am profitat de ocazie și i-am mulțumit în numele cetățenilor cu care vorbesc atunci când merg în satele din țară, pentru sprijinul necondiționat”

Igor Grosu,

Președintele Parlamentului Republicii Moldova

Data de 27 martie 1918, când s-a realizat unirea Basarabiei cu România, a fost marcată, în anul 2023, prin mesajul transmis de premierul României, Nicolae Ciucă, precum și prin vizita la Chișinău a președinților Senatului și Camerei Deputaților. Oficialii Republicii Moldova au salutat „sprijinul necondiționat” pe care România îl oferă Republicii Moldova.

„Ne revine nouă responsabilitatea de a menține unitatea de eforturi pentru a susține Republica Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european, pentru a se desprinde definitiv din influența nefastă a Rusiei și a consemna pe deplin lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

În anul 2022, Republica Moldova a primit statutul oficial de țară candidată la integrarea în UE.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Klaus Iohannis a invitat duminică partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului...

Ilie Bolojan ar putea să nu mai fie în fruntea PNL. Ce legătură este cu Ministerul Dezvoltării și cel al Transporturilor

Surse politice spun că viitorul lui Ilie Bolojan la vârful partidului depinde de obţinerea Ministerului Dezvoltării sau cel al Transporturilor, promise UDMR-ului, respectiv PSD-ului,...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...
Ultima oră
Pe aceeași temă