Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) recomandă tuturor tur-operatorilor să suspende trimiterea de turişti în Israel în săptămânile următoare, până la stabilizarea situaţiei, şi anunţă că TAROM a anulat următoarele trei curse către această destinaţie.
Potrivit unui comunicat al ANAT, în Israel se află circa 900 de români, în marea lor majoritate pelerini, şi niciunul nu a fost rănit.
„La ora actuală, în Israel se află circa 900 de români, în marea lor majoritate pelerini, foarte puţini fiind veniţi pentru alte tipuri de pachete turistice. Dorim să informăm că, în principiu, turiştii aflaţi în Israel nu au raportat probleme majore, niciun turist român nu este rănit, iar autorităţile locale fac eforturi susţinute pentru a asigura protecţia cetăţenilor străini. Cu toate acestea, din cauza evoluţiei incerte a situaţiei în sudul Israelului, recomandăm ferm tuturor agenţiilor de turism să suspende trimiterea de turişti în această zonă în săptămânile următoare, până la stabilizarea situaţiei”, spune ANAT.
De asemenea, Asociaţia recomandă agenţiilor de turism şi turiştilor să urmărească atent evoluţia şi informările care vin de la ANAT, de la Ministerul Afacerilor Externe şi de pe alte canale oficiale şi să decidă cu prudenţă în favoarea turiştilor.
„Din informaţiile pe care le deţinem, compania aeriană naţională TAROM a anulat următoarele trei curse către Israel. Recomandăm agenţiilor să menţină contactul cu partenerii lor locali şi cu autorităţile române de la Ministerul Afacerilor Externe pentru a fi mereu la curent cu ultimele informaţii şi recomandări. Securitatea şi siguranţa turiştilor reprezintă principala noastră preocupare, iar ANAT va continua să urmărească cu atenţie evoluţia situaţiei şi să ofere suport agenţiilor de turism şi turiştilor în această perioadă”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, în urma evenimentelor recente care au constat în lansarea unui număr mare de rachete din Fâşia Gaza către teritoriul statului Israel şi declaraţia oficială a acestui stat privind mobilizarea de luptă a armatei israeliene, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, părăsirea ţării.
Ministerul israelian al Turismului informează că, în prezent, aproape 130.000 de turişti străini se află în Israel şi niciunul dintre aceştia nu a fost rănit în urma atacurilor. Aeroportul Ben Gurion este deschis şi funcţionează, dar punctul de trecere al frontierei Allenby Bridge (trecerea terestră din Iordania în Israel) va fi închis pentru următoarele 24 de ore. Toate celelalte puncte de trecere ale frontierei terestre sunt deschise, precizează ANAT.
Israelul şi Fâşia Gaza au intrat din nou în război sâmbătă, după ce aripa militară a mişcării islamiste palestiniene Hamas a lansat o ofensivă surpriză, lansând mii de rachete şi infiltrând luptători pe teritoriul israelian pe uscat, pe mare şi pe calea aerului, relatează AFP şi DPA.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Lisabona, că în jur de 800 – 900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti, şi că se caută soluţii pentru aducerea în ţară a celor care vor să revină rapid.
Cel puţin 40 de oameni au fost ucişi sâmbătă în Israel de la începutul ofensivei grupării Hamas. În acelaşi timp, potrivit Ministerului israelian al Sănătăţii, 779 de persoane rănite au fost internate în spitale israeliene.
Pe de altă parte, cel puţin nouă persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, după ce Israelul a răspuns la atacul Hamas cu lovituri aeriene asupra teritoriului controlat de mişcarea islamistă, a informat AFP.
Totodată, cel puţin 50 de persoane sunt ţinute ostatice de militanţi palestinieni care au pătruns în Israel, au afirmat surse palestiniene citate de EFE.
Războiul a izbucnit în contextul în care sâmbătă a fost marcată ultima zi a sărbătorii evreieşti Sukkot în Israel, când numeroşi pelerini şi turişti vin în ţară în timpul vacanţei şcolare. De asemenea, se împlinesc cincizeci de ani şi o zi de la începutul războiului arabo-israelian din 1973, care s-a soldat cu moartea a 2.600 de israelieni şi cu cel puţin 9.500 de morţi şi dispăruţi de partea arabă în trei săptămâni de lupte