Amenda de peste 30 milioane euro cu care se mândrește primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, acordată proprietarului unui teren expropriat din Parcul IOR, ar fi ilegală, după acum arată argumentele specialiștilor în urbanism.
Surse din cadrul Primăriei Capitalei au declarat, pentru „România liberă”, că precedentul șef al Poliției Locale București a fost înlocuit de edilu-șef, Nicușor Dan, pentru că nu a fost de acord cu acordarea contravenției proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR, în valoare de 35 milioane euro.
Acesta ar fi fost adevăratul motiv pentru care primarul general a hotărât să schimbe șeful polițiștilor locali, care ar fi apreciat că amenda este ilegală.
S-au încurcat legile?
Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), fost susținător al lui Nicușor Dan, când edilul și-a obținut mandatul, a explicat, pentru publicația noastră, unde a greșit flagrant primarul:
„1. Legea la care face referire Nicușor Dan în declarații și în baza căreia s-a dat amenda de Poliția Locală a Municipiului București este Legea nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor. Confom categoriilor de spațiu verde rezultă că spațiul verde public sau parcul nu poate exista decât pe teren aflat în domeniul public al Municipiului București. Or, prin retrocedarea terenului de 11 hectare din Parcul IOR, terenul a intrat în proprietatea privată a unei cetățene, deci nu mai face parte din domeniul public. Mai mult decât atât, în urma unor demersuri judiciare, terenul respectiv, conform instanțelor de judecată are categoria de folosință de curți construcții și destinație de teren intravilan. În atare situație, singura variantă pe care Municipiul București o avea la îndemână era exproprierea pentru cauza de utilitate publică privind reîntregirea parcului public IOR sau cumpărare.
2. Nicușor Dan minte și induce în eroare cu privire la încadrarea faptei, respectiv reducerera spațiilor verzi prin defrișare. Spațiile verzi nu se diminuează prin defrișare, ci prin ocuparea terenului cu platforme, alei, construcții etc. Spațiile verzi nu sunt definite ca fiind constituite din terenuri exclusiv plantate. Ele se reglementează ca atare și se amenajează cu plantații și construcții (alei, sere, platforme, chioșcuri etc.). Este ca în situația fondului forestier care nu este determinat doar de pădure, ci de toate terenurile, plantate sau nu. Un drum forestier face parte din fondul forestier, dar nu are pomi pe el, așa și în cazul spațiilor verzi. Așadar, defrișarea unor arbori nu înseamnă reducerea suprafeței de spațiu verde. Spațiul verde este definit din perspectiva utilității, a funcțiunii, care poate fi de agrement, sport, de protecție, ecologic, de asigurare a unui peisaj natural etc. Din acest motiv spațiile verzi sunt publice și de interes public și nu se pot amenaja pe terenuri proprietate privată, ci doar pe domeniul public. Mai mult, legea în baza căreia s-a dat amenda stabilește fără echivoc că simpla existență a unor arbori, arbuști sau iarbă nu înseamnă spațiu verde, ci el trebuie inventariat și cuprins în registrul spațiilor verzi și doar cele care sunt în domeniul public, terenurile proprietate privată nu pot fi inventariate ca spații verzi.
3. Astfel, Nicușor ar fi putut da o asemenea amendă doar dacă avea spațiul verde inventariat și ar fi avut aprobat Registrul spațiilor verzi, or acesta refuză de 3 ani să îl întocmească și aprobe, chiar obligat de Tribunalul București, obligație care subzistă pentru București din 2011. În lipsa registrului nu se pot aplica sancțiuni, iar dacă un astfel de registru ar fi existat, in mod clar terenul din IOR nu ar fi fost retrocedat din cauza funcțiunii de interes public pe care o avea. Însă, în lipsa unui act normativ din care să reiasă că terenul este spațiu verde instanța nu a putut respinge cererea.. Astfel, Nicușor doar mimează un interes pentru protejarea spațiilor verzi, când, în fapt, în mod nejustificat, refuză să îndeplinească o serie de obligații legale care i-ar fi putut da instrumentele necesare să conserve și dezvolte în mod real și concret spațiul verde în București.
4. Problema defrișării este tratată de alt act normativ, respectiv Hotărârea de Consiliu General al Municipiului București nr.304/2009 care aprobă norme de protecție, a spațiilor verzi pe teritoriul municipiului București”.
Alte critici aduse primarului, după amendă
„Singura variantă la dispoziția primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, în acest moment, este exproprierea terenului. Aceasta, în cazul în care primarul general nu-și dorește un dezastru de mediu. Este singura variantă validă. În caz contrar, Nicușor Dan se face vinovat de un dezastru de mediu și vor avea de suferit toți cetățenii Bucureștiului”, ne-a declarat Dan Podaru, consilier local PNL al sectorului 1.
Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, şi-a exprimat speranţa, în urmă cu o săptămână, că amenda de 35 milioane de euro aplicată de Poliţia Locală proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR reprezintă un demers „serios” şi „legal”, care nu se va întoarce împotriva bugetului municipalităţii, din cauza lipsei de fundamentare juridică.
„Sper că demersul anunţat astăzi de primarul general este unul serios şi legal, nu o acţiune de campanie electorală. (…) Şi, înainte de toate, sper că această acţiune nu se va întoarce împotriva bugetului Municipiului Bucureşti, din cauza lipsei de fundamentare juridică”, a scris Rareş Hopincă, pe Facebook.
Potrivit acestuia, în ultimii doi ani au existat aproximativ 20 de incendii în parcela retrocedată din parc, precum şi mai multe acţiuni prin care au fost „afectaţi iremediabil” arborii din zonă.
Prefectul Capitalei a amintit că s-au deschis mai multe dosare de cercetare penală prin care se investighează aceste infracţiuni.
„Faptul că primarul general anunţă o acţiune după doi ani şi după zeci de incendii şi distrugeri este de natură să pună la îndoială seriozitatea demersului. Timpul ne va demonstra dacă această acţiune este o nouă perdea de fum pentru bucureşteni din partea primarului general”, a adăugat Rareş Hopincă.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, i-a solicitat din nou, săptămâna trecută, primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, o întâlnire pentru a discuta despre „problemele Bucureştiului”.
Negoiță l-a interpelat pe Nicuşor Dan în timp ce acesta susţinea o conferinţă de presă în IOR, în cadrul căreia a anunţat că Poliţia Locală a aplicat o amendă de 35 milioane de euro proprietarului terenului retrocedat din acest parc.
„Domnule primar general, nu reuşesc să vă găsesc, nu răspundeţi la telefon, nu răspundeţi la mesaj. Vă înmânez ăsta (un dosar – n.r.). Sunt 1,6 tone pe oră amprentă de carbon din cauză că blocaţi proiectele de fluidizare a traficului. Vi-l înmânez. Domnule primar general când vă găsesc? Daţi-mi un termen, o oră. Vreau să ne vedem să discutăm. (…) Avem nevoie să comunicăm, domnule primar general. (…) Este inadmisibil. Nu sunt problemele mele, sunt problemele Bucureştiului. Nu vă găsesc la un telefon, la un mesaj, este inadmisibilă chestia asta. (…) Nu-s problemele mele, sunt problemele comunităţii, problemele Bucureştiului”, a afirmat Negoiţă.
Acesta l-a acuzat pe primarul general al Capitalei că „fuge de problemele Bucureştiului”.
„Suntem sufocaţi în trafic, avem poluare la un nivel extraordinar şi primarul general fuge, nu se implică în probleme, nu reuşim să deblocăm problema fluidizării traficului. ( …) Fuge, nu vrea să ia nici măcar o întâlnire. Este absolut necesar să ne vedem, să discutăm. Nu avem cu cine”, a susţinut primarul Sectorului 3.
Robert Negoiţă l-a felicitat pe Nicuşor Dan pentru iniţiativa de a amenda proprietarul din Parcul IOR, menţionând că a oferit Poliţiei Locale acces la camerele de supraveghere montate în zonă.
„Eu îl felicit pentru iniţiativă, foarte bine, trebuie să amendeze. Primăria Sector 3 cere de multă vreme să crească amenzile pentru defrişare pentru că 50 de lei e o prostie, trebuie să pună cineva pe ordinea de zi – primarul general nu face asta – şi, da, e adevărat că noi avem camere de supraveghere. Dăm acces oricând Poliţiei de la Primăria municipală ca să folosească imaginile”, a transmis Negoiţă.
Nicuşor Dan a anunţat, marțea trecută, că Poliţia Locală a aplicat o amendă de 35 milioane de euro proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR.
„Am venit să anunţăm amenda pe care Poliţia Locală a dat-o ieri proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 milioane de euro. Ţin să felicit Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti pentru acest gest. În sfârşit, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti se comportă ca o autoritate care apără interesele cetăţenilor. Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public care, în sfârşit, este penalizată de autoritatea publică care trebuie să apere interesele cetăţenilor”, a afirmat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă organizată în Parcul IOR.
Edilul-șef susținea că amenda a fost aplicată în baza unui articol din Legea 24/2007 care penalizează schimbarea destinaţiei sau reducerea suprafeţei spaţiului verde.
„Este vorba de un articol din Legea 24/2007 care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde. Este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24, atât prin anumite propuneri care s-au făcut pe Codul urbanismului, cât şi prin propuneri de modificare a Legii 24 pe 2007 care sunt dezbătute în Parlament aceste articole ar fi urmat să dispară. Este un articol care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 1.000 şi 2.000 de lei pe metrul pătrat, asta e foarte important, şi nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişa spaţiu verde. Deci, invit societatea civilă să urmărească cu atenţie dezbaterile şi pe Codul urbanismului şi pe Legea spaţiilor verzi – Legea 24/2007, astfel încât acest articol să rămână în lege, să poată fi aplicat altora care au aceleaşi idei ca şi cei de aici”, a precizat primarul general al Capitalei.
Potrivit acestuia, amenda a fost aplicată pentru a fi plătită.
„Ne preocupă situaţia Parcului IOR, acţionăm pe două planuri: un plan – dreptul de proprietate, cel de-al doilea plan – amenda pe care am dat-o azi. Amenda pe care am dat-o azi n-am dat-o ca să o dăm şi să facem un spectacol tv, am dat-o ca să fie plătită de către proprietarul care a făcut aceste fapte şi pentru asta analiza juridică a fost foarte, foarte amănunţită”, a susţinut primarul general.
Acesta a adăugat că se aşteaptă ca amenda să fie contestată în Justiţie. „Evident că va fi contestată şi tocmai de aceea noi am făcut toată analiza juridică înainte pentru ca să avem o poziţie solidă în instanţă”, a transmis Nicuşor Dan.
Întrebat dacă PMB se va alătura demersului în instanţă făcut de Prefectura Capitalei, prin care a fost atacată în instanţă dispoziţia de primar de retrocedare a celor 12 hectare din IOR el a răspuns: „Nu vreau să comentez nimic pe acţiunea prefectului de aici, de la Parcul IOR. Eu mi-aş dori ca ea să aibă succes, în acelaşi timp suntem în contact cu ONG-urile şi sperăm ca cineva care nu are în spate toată această istorie procesuală să reuşească să anuleze dispoziţia de retrocedare”.
El a completat că, dacă acţiunea din instanţă nu va fi încununată de succes, municipalitatea nu are prea multe şanse să răscumpere terenul de la actualul proprietar.
„Am făcut socoteala aceasta – e vorba de ordinul a 70 milioane de euro, asta înseamnă 350 milioane de lei, destul de greu să prevezi asta în buget. În schimb, amenda aceasta când va fi plătită la buget, de 35 milioane de euro, pe care am dat-o azi, va fi un pas important pentru a răscumpăra spaţii verzi. Amenda a fost dată de o autoritate publică – Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti. Persoana sancţionată, proprietarul terenului are dreptul să plătească jumătate din minim în 15 zile. Amenda este între 1.000 de lei şi 2.000 de lei. Noi am dat amenda maximă tocmai pentru că au sfidat şi autoritatea şi cetăţenii. El poate să plătească jumătate din minim, adică 500 de lei pe metru pătrat, asta înseamnă nouă milioane de euro în 15 zile. Probabil că n-o va face şi probabil că va contesta în instanţă. Până când se judecă contestaţia în instanţă, amenda nu se plăteşte. Din momentul în care litigiul se termină şi ceea ce vrem noi contestaţia să fie respinsă, această sumă este obligatorie şi poate să fie executată. Litigiul în instanţă nu cred că durează mai mult de un an, din momentul acesta, pentru că este un litigiu cu două faze procesuale, fond şi apel, şi e o situaţie de fapt care e relativ cunoscută”, a indicat Nicuşor Dan.
Şeful Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, Eduard Valentin Stroe, a precizat că amenda a fost aplicată în urma constatării diminuării spaţiului verde pe o suprafaţă de 8.738 de metri pătraţi.
„La faţa locului s-a constatat o diminuare a spaţiului verde pe o suprafaţă de 8.738 de metri pătraţi prin acţiuni succesive de decopertare a stratului de iarbă, de escavare, de extracţie a rădăcinilor copacilor. Faţă de cele constate se reţine în sarcina proprietarului încălcarea obligaţiei prevăzute de articolul 5, litera h din Legea 24 pe 2007, aceea de a nu diminua spaţiul verde. În consecinţă, a fost aplicată proprietarului amenda în valoare de 174.760.000 de lei pentru săvârşirea acestei fapte”, a declarat Eduard Valentin Stroe.
Viceprimarul Sectorului 3 Lucian Judele, preşedinte filialei USR, a transmis că îşi doreşte ca prin amenda aplicată toată lumea să înţeleagă că această zonă administrativă „nu este un sat fără câini”.
„Robert Negoiţă nu a găsit 5.000 de euro pentru un container pentru Poliţia Locală în Parcul IOR. Din păcate, a încercat să acopere şi încearcă în continuare să acopere toate faptele prin marea iubire către spaţiile verzi, vedem şi în Parcul Teilor unde a lăsat să se construiască o spălătorie auto, acum încercând să-şi acopere spălătoria auto cu un pic de pământ şi tartan, încercând să facă cetăţenii Sectorului 3 să uite construind un parc pentru copii. Sper ca o dată cu această amendă să înţeleagă toată lumea că în Sectorul 3 nu este un sat fără câini şi sper ca domnul Robert Negoiţă să-şi îndeplinească într-adevăr îndatoririle de primar al Sectorului 3”, a afirmat Lucian Judele.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!