1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăPoliticăAnaliză DW: Victor Ponta vine să dezvolte relațiile cu Estul

Analiză DW: Victor Ponta vine să dezvolte relațiile cu Estul

Numirea fostului premier Victor Ponta drept consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu ar sugera că există „interese” ca România să-și dezvolte relațiile cu Estul, explică o analiză realizată de Sabina Fati pentru Deutsche Welle.

„În jurul premierului Marcel Ciolacu se strânge cercul intereselor care vizează consolidarea relațiilor economice cu Estul lumii”, subliniază Sabina Fati. Potrivit acesteia, Victor Ponta nu și-a ascuns niciodată înclinațiile spre China, Turcia, Azerbaidjan și relațiile privilegiate pe care le-a dezvoltat cu regimurile autoritariste din aceste state. Chiar înainte să-l numească drept consilier pe Victor Ponta, premierul Ciolacu „s-a grăbit să intre în afaceri strategice cu Beijingul”. Premierul Ciolacu a adus în România o mare companie IT din China comunistă, deși Statele Unite includeau respectiva companie pe lista celor care le amenință securitatea națională.

„Pentru oficialii guvernului român există altfel de criterii, iar Victor Ponta și-a explicat imediat după numire filosofia simplistă: < Dacă reușesc să sprijin proiecte prin care mulți bani vin în România, să mai compenseze banii mulți care pleacă, câștigăm toți și sunt mulțumit. Dacă îmi folosesc relațiile internaționale ca să știe vecinii și partenerii noștri că România are din nou, după 8 ani, un prim ministru, nu doar un președinte absent, cred că fac ceva bun >”, explică Sabina Fati.

Ea amintește însă că, pe timpul când era premier, Victor Ponta, deși a avut „proiecte gigantice”, n-a obținut „mai nimic” din partea Chinei pentru statul român. Pe de altă parte, Ponta a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat, iar fostul președinte Băsescu a susținut că Ponta ar fi agent al SIE.

„Curios e că, având atâtea pete, premierul Marcel Ciolacu îi oferă o nouă trambulină, lăsându-l să-și reia relațiile pe care le are cu statele autocrate din Est, fiindcă în Vest nu a avut prea mult succes când era șeful guvernului. E puțin probabil ca România să aibă nevoie de Victor Ponta. Atunci cui folosește reșaparea lui? Aducerea lui la suprafață răspunde unor presiuni venite dinspre diverse grupuri de interese? Primul ministru îi este îndatorat? Sau Victor Ponta are la dispoziție pârghii cu ajutorul cărora a și început să contrabalanseze relația Est-Vest?”, se întreabă Sabina Fati.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă