4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăEconomieANAF va avea structuri locale

ANAF va avea structuri locale

Joi, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care propune „măsuri pentru consolidarea capacității instituționale” a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Printre aceste măsuri se numără reintroducerea structurilor locale antifraudă, asemenea celor din perioada Gărzii Financiare din anii 2010. Această organizare a fost criticată la vremea respectivă de către auditorii externi, care au subliniat că aceste structuri erau folosite ca instrumente de presiune asupra mediului de afaceri local.

  • Apare un nou post de vicepreşedinte ANAF, care va coordona în mod direct activitatea de digitalizare a instituţiei. 
  • De la începutul lunii mai, ANAF va avea o Direcţie generală de administrare a marilor contribuabili în cadrul aparatului propriu (fără personalitate juridică, ca până acum). 
  • Nerespectarea secretului fiscal de către personalul ANAF atrage răspunderea legală.
  • Se înfiinţează funcţii publice de execuţie de inspector antifraudă, dar şi a funcţii publice de conducere de inspector general antifraudă, inspector general adjunct antifraudă, inspector şef direcţie antifraudă sau inspector şef serviciu antifraudă.

Joi, înaintea ședinței de guvern, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că Ordonanța de Urgență are ca obiectiv „consolidarea capacității instituționale a acesteia în colectarea veniturilor bugetului general consolidat, dar și combaterea fenomenului de evaziune fiscală”.

„Sunt propuse o serie de măsuri care țin de organizarea ANAF-ului de la structurile teritoriale ale Direcției Generale Antifraudă și în special pe operaționalizarea cu data de 1 ianuarie 2025 a structurilor teritoriale județene care privesc combaterea și desfășurarea activităților economice ilicite, pe de o parte, şi, pe de altă parte, un alt set de măsuri este cel cu referire la baza materială a ANAF-ului, astfel încât activitățile operative pe care le desfășoară ANAF-ul în combaterea evaziunii fiscale să aibă mai multă eficiență și o a treia categorie de măsuri este descentralizarea activității Direcției Generale Mari Contribuabili, astfel încât inspecțiile fiscale să poată fi derulate cu o anumită operativitate, tot cu scopul acesta de avea o activitate de colectare cât mai bună la bugetul general consolidat”, a declarat Boloș, ministrul Finanţelor.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Val de atacuri cu drone în Rusia: Aeroporturi închise temporar

Rusia se confruntă cu un nou val de atacuri cu drone lansate de Ucraina, care a dus la întreruperea temporară a operațiunilor pe aeroporturile...

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...

Bitcoin suferă o scădere de 5% pe fondul volatilității pieței

Bitcoin a înregistrat o scădere semnificativă de 5%, ajungând la aproximativ 96.000 de dolari pe unitate, în timpul unei sesiuni de tranzacționare marcate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă