O persoană din Georgia a murit din cauza amibei care mănâncă creierul. Decesul acesteia a venit după ce a înotat într-un lac de apă dulce. Este a doua victimă din SUA în doar două săptămâni, al doilea caz mortal.
Identitatea sau alte detalii despre persoana care a murit în Georgia nu au fost încă date publicității, potrivit DailyMail.
Despre persoana care a murit se știe că ar fi fost expus amibei ucigașe după ce s-a scufundat într-un lac din statul Georgia. Nu se cunoaște însă unde a înotat exact, înainte de a fi diagnosticat cu boala.
Cazul decesului persoanei din Georgia este al șaselea depistat în acest stat din anul 1962 și al doilea în două săptămâni. Woodrow Bundy, de doi ani, a murit pe 20 iulie. Băiețelul s-a îmbolnăvit după ce s-a scăldat într-un lac din Nevada.
Departamentul de Sănătate din Georgia a reamintit populației să evite mai ales lacurile de apă dulce pentru a evita infecția.
Medicii au avertizat că, în pofida cazurilor rare ale bolii induse de amibă, numărul celor care sunt infectați „a crescut semnificativ” în ultimii 4-5 ani din cauza schimbprilor climatice care au dus la creșterea temperaturilor. Astfel că apele sunt mai calde și este stimulată creșterea numărului de bacterii din ele.
În Georgia există mai mult de 30 de lacuri, cel mai popular fiind cel din nordul statului. Lacul Lanier este vizitat de milioane de persoane, numărul acestora ajungând până la 11 milioane în fiecare an.
Dr. Dennis Kyle, șeful de biologie celulară la Universitatea din Georgia, a avertizat că boala devine din ce în ce mai frecventă.
„Ne confruntăm cu temperaturi mai calde, iar aceste amibe sunt tolerante termic… așa că numărul de amibe va fi superior. Clima mai caldă înseamnă, da, mai multă expunere și mai multe cazuri. În ultimii patru până la cinci ani numărul cazurilor raportate a „crescut semnificativ”, a declarat Dr. Dennis Kyle pentru canalul FOX 8.
Naegleria fowleri este o amibă care se hrănește cu creierul uman și care, deși este extrem de rară, omoară aproape fiecare persoană infectată. Rata de supraviețuire este de aproximativ 1-3%, deci ucide în proporție de 97-99% persoanele pe care le infectează.
O amibă de tipul Naegleria fowleri este un organism mic, unicelular, prezent în apele dulci calde, cum ar fi lacuri și râuri. Această amibă nu poate supraviețui în apă sărată și nu este contagioasă de la o persoană la alta.
În ultimii ani amiba ucigașă face ravagii în rândul americanilor. Un ultim caz raportat a fost în 2018, când un tânăr de 29 de ani din New Jersey a murit la scurt timp după ce amiba i-a pătruns în cap. Și asta după ce i-a intrat apă în nas la scăldat. Acesta a simțit o durere puternică de cap, în timp ce își tundea gazonul, iar pe 16 septembrie 2018 a ajuns la spital. Medicii au descoperit, la internare, că tânărul avea creierul umflat și febră și ulterior au descoperit Naegleria Fowleri în lichidul cefalorahidian al bărbatului. După șase zile, americanul a murit, fiind diagnosticat cu meningoencefalită primară amoebiană. În 2016, însă, un adolescent de 16 ani a supravieţuit după infectarea cu parazitul ucigaș.
Amiba ucigașă – Naegleria fowleri. SIMPTOME și cât de repede este declarat decesul persoanelor infectate
Cum pătrunde în organismul uman amiba Naegleria fowleri
Amiba ucigașă infectează oamenii doar prin intrarea în nas şi migrarea către creier. Însă, din nefericire, este aproape întotdeauna fatală.
„Nu poate infecta oamenii dacă este înghiţită şi nu se transmite de la o persoană la alta”, au anunțat din nou autoritățile sanitare.
O persoană poate să facă și baie într-o apă infectată cu această amibă și să nu pățească nimic. Naegleria fowleri devine periculoasă doar atunci când apa intră pe nas și amiba se prinde de membrana mucoasă din interiorul cavității nazale, potrivit FOX 5.
Naegleria fowleri pătrunde prin nările celor care se scaldă în apele infestate şi se instalează în creierul lor sau în măduva osoasă, cu care aceasta se hrăneşte.
După ce a pătruns în organism, amiba poate invada creierul victimei prin eliminarea de molecule ce distrug lobul frontal. Primele simptome apar la 10 zile de la infectare, urmate de deces – în 5 zile. Din fericire, aceasta condiție e rară.
Amiba infectează oamenii doar prin intrarea în nas şi migrarea către creier. Este aproape întotdeauna fatală. Naegleria fowleri pătrunde prin nările celor care se scaldă în apele infestate şi se instalează în creierul lor sau în măduva osoasă, cu care aceasta se hrăneşte.
După zece zile încep să apară simptomele, care sunt asemănătoarea gripei. Este vorba de dureri de cap, amețeli, chiar senzația de greață, vărsături. Aproape în toate cazurile, mortea survine la încă cinci zile. Simptomele evoluează spre o rigiditate a gâtului, convulsii și comă care pot duce la moarte.
Măsurile care s-ar putea lua pentru a evita infectarea cu Naegleria fowleri reprezintă monitorizarea apelor de scăldat în perioada caldă.
Pentru a evita contractarea amibei ucigașe, oamenii au fost sfătuiți să nu mai facă sărituri sau scufundări în ape calde, mai ales în timpul verii, şi să ţină capul deasupra apei în izvoarele fierbinţi sau în alte „ape geotermale netratate”.
Potrivit unor noi cercetări, o pastilă este în faza experimentală, ce ar putea scădea riscul de a muri în cazul unui pacient infectat cu Negleria fowleri.