Americanii întăresc apărarea pe flancul estic și mai trimit avioane de tip F-35 Lightning II către România.
Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi, 24 februarie, în jurul orei 15, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române, anunță MApN.
Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare. În același timp, aceste misiuni reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității și apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliați”, potrivit MApN, conform hotnews.ro.
Americanii vor aduce și mai multe avioane în România după atacul de joi al Rusiei în Ucraina
Odată cu atacul Rusiei de joi, în spațiul aerian al României SUA a mai trimis avioane F-16 de la baza Aviano din Italia. În același timp, avioane de tip cisternă ale SUA și aliaților NATO au zburat constant deasupra României, alimentând atât avioanele de luptă, cât și dronele americane ce survolează zona.
Joi dimineață un avion militar ucrainean a fost interceptat de avioane F-16 românești. Avionul de tip Suhoi 27 a aterizat la Bacău.
Trei avioane de supraveghere americane au fost interceptate în mod ”neprofesionist” de către aviația rusă, acum două săptămâni trecute, în Marea Mediterană, a anunţat miercuri Pentagonul, adăugând că nu s-au înregistrat victime în urma incidentului, relatează AFP.
Cele trei incidente separate implică avioane de recunoaştere P-8A ale marinei americane care ”zburau deasupra Mediteranei în spaţiul aerian internaţional când au avut loc interceptările”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului SUA al Apărării, căpitanul Mike Kafka.
„ Deşi nimeni nu a fost rănit, astfel de interacţiuni pot fi sursă de neînţelegeri şi erori care ar putea duce la consecinţe mai grave”, a adăugat el, subliniind că Statele Unite au protestat împotriva acestor incidente pe lângă Moscova ”pe canale diplomatice”.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!