Proiectele vor contribui la stabilirea unei prezențe durabile a Forțelor Aeriene americane în România, Câmpia Turzii fiind considerată o locație strategică cheie, care necesită o infrastructură modernă, pentru a sprijini misiunile de mobilitate aeriană și pentru a găzdui personalul militar în condiții care să îi ofere posibilitatea de a răspunde rapid la orice probleme de securitate din regiune.
Proiectul de modernizare este un parteneriat între Centrul de Ingineri Civili ai Forțelor Aeriene, Forțele Aeriene ale SUA în Europa, Forțele Aeriene din Africa, Corpul de Ingineri al Armatei SUA și Ministerul Apărării Naționale din România.
Investiția, conformă cu Inițiativa de Descurajare Europeană, program de SUA în iunie 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, este de așteptat să sporească securitatea în toată Europa și să crească capacitatea de reacție și disponibilitatea forțelor aeriene americane și a forțelor statelor membre NATO din regiune.
„Programulde modernizare va include reconstrucția infrastructurii aerodromului și a facilităților de sprijin necesare pentru susținerea operațiunilor de luptă și a misiunilor de supraveghere ale Forțelor Aeriene, sporind în același timp capacitățile logistice în teatrul de operații”, a declarat Scott Raymond, inginerul șef al Direcției Logistice a Comandamentului European al SUA.
Investițiile militare americane în România includ 15 proiecte de infrastructură în diferite faze de construcție, patru proiecte de construcție urmând să fie demarate în perioada mai-august 2021, americanii intenționând să acorde anul acesta un angajament de 130 de milioane de dolari pentru optimizarea misiunii din baza aeriană a României.
30 de milioane de dolari vor fi alocate unor facilități ale pistei, care să ofere sprijin pentru operațiunile de decolare și aterizare ale avioanele C-5 Galaxy și C-17 Globemaster, dar și pentru zone noi de garare a avioanelor de vânătoare și a avioanelor de transport strategice ale SUA și NATO. De asemenea, vor fi construite noi căi de rulare către rampele de lansare, o curte interioară și un drum nou de acces către depozitele de muniții.
32 de milioane de dolari vor fi alocate unei noi stații de stocare a combustibilului și unei noi facilități apte să găzduiască sistemul de bază aerian implementabil al Forțelor Aeriene din SUA. O sumă de 68 de milioane de dolari va fi utilizată pentru fi creată o rețea de hangare, destinată găzduiri a tot ceea ce este necesar pentru operațiunile aeriene, inclusiv facilități, echipamente și vehicule.
Nu în ultimul rând, Forțele Aeriene Americane au mai alocat contracte de 14,3 milioane de dolari și pentru modernizarea infrastructurii de la Câmpia Turzii, din care 5,5 milioane de dolari pentru un sistem de combustibil modernizat, cu o capacitate de stocare extinsă, iluminat îmbunătățit pentru aerodrom și sisteme electrice noi, care îndeplinesc cerințele NATO a fost finalizată în ultimele luni.
Câteva proiecte sunt programate pentru finalizare până la sfârșitul anului 2021. La Câmpia Turzii se va construi un depozit de muniție de 1,7 milioane de dolari, cu capacitate de stocare crescută, o cerință necesară de mobilitate aeriană pentru misiunile atribuite. Zona de depozitare a munițiilor va consta din două incinte acoperite cu pământ, în suprafață de 1.500 de metri pătrați, denumite „igluuri”, și un drum de acces menit a lega cele două facilități.
2 milioane de dolari vor fi folosiți pentru o nouă clădire de comandă și control, doptată cu camere de odihnă, activități specifice și zone administrative pentru sprijinul echipajului și al operațiunilor de zbor. Alte 4,9 milioane de dolari vor fi folosite pentru extinderea parcării actuale, în scopul de a fi permisă deplasarea în siguranță a aeronavelor, în timp ce Forțele Aeriene vor utiliza hangarul de 14.000 de metri pătrați pentru mentenanța aeronavelor.