6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentAmenzi uriașe aplicate de ANPC producătorilor şi comercianţilor de sucuri şi băuturi...

Amenzi uriașe aplicate de ANPC producătorilor şi comercianţilor de sucuri şi băuturi răcoritoare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat cu aproximativ două milioane de lei mai mulți operatori economici care produc sau comercializează sucuri și băuturi răcoritoare, în urma unor controale tematice desfășurate între 29 iulie și 9 august.

Conform comunicatului transmis marți de ANPC către Agerpres, controalele au vizat un total de 641 de operatori economici, inclusiv distribuitori, magazine, stații de benzină și producători din întreaga țară.

Dintre aceștia, 516 operatori au fost găsiți cu deficiențe, ceea ce a dus la aplicarea amenzilor.

Acțiunea ANPC a fost menită să asigure respectarea normelor de protecție a consumatorilor și a evidențiat diverse nereguli în procesul de producție și comercializare a acestor produse.

Totodată, a fost verificată o cantitate de circa 245.000 litri de băuturi răcoritoare, sucuri şi nectaruri de fructe, dintre care peste 84.000 de litri nu respectau prevederile legale în vigoare, privind protecţia consumatorilor.

În urma deficienţelor constatate, comisarii ANPC au aplicat 416 amenzi în valoare de aproximativ două milioane lei, 206 avertismente, oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 6.500 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri şi sucuri din fructe, în valoare de peste 42.000 lei, care erau improprii consumului uman.

Printre neregulile constatate se află: comercializarea diverselor sortimente de băuturi cu ambalaje deteriorate; comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită; comercializarea unor produse care prezentau neconcordanţe între denumirea acestuia şi lista ingredientelor; comercializarea unor sucuri vrac fără a informa consumatorii despre aditivii, respectiv declaraţia nutriţională a acestora; comercializarea unor băuturi răcoritoare fără avertizări în ceea ce priveşte ingredientele care „pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”; comercializarea unor produse fără a avea elementele de identificare – caracterizare sau alte informaţii traduse în limba română, pe etichetă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Bugetul 2025: 235 de proiecte majore, cu o valoare totală de 330 miliarde lei

Guvernul lucrează la redactarea bugetului de stat pentru anul 2025, cu accent semnificativ pe investițiile publice Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că bugetul de anul...

Sectorul construcțiilor, în creștere în septembrie datorită infrastructurii. Rezidențialul și birourile, pe minus

Sectorul construcțiilor, un pilon al economiei din ultimii ani, a înregistrat o creștere de 2,4% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului...

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă