7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAmbasadorul Rusiei: Occidentul se folosește de Republica Moldova

Ambasadorul Rusiei: Occidentul se folosește de Republica Moldova

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Rusia n-ar dori să amenințe Republica Moldova, ci că, dimpotrivă, Occidentul vrea să se folosească de Republica Moldova împotriva Rusiei.

Ambasadorul Kuzmin a prezentat acest punct de vedere într-o conferință de presă online. Conferința s-a desfășurat la data de 8 februarie 2023. Ambasadorul a explicat, astfel, o recentă declarație a ministrului de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, declarație care fusese interpretată drept o amenințare a Rusiei la adresa Republicii Moldova.

„El a spus că se pare că Occidentul se foloseşte de situaţia în care se află Republica Moldova, de faptul că preşedinta Maia Sandu însăşi vrea ca ţara să se alăture alianţei occidentale, deci se pare că Occidentul a ales ca Republica Moldova să joace același rol ca și Ucraina”, a explicat ambasadorul Rusiei.

Potrivit ambasadorului, ideea că Rusia ar amenința Republica Moldova fusese doar o interpretare greșită a declarației ministrului Lavrov. Acea interpretare greșită ar fi venit de la un oficial polonez, poate chiar de la președintele Andrzej Duda, opinează ambasadorul Kuzmin.

Este de amintit, totuși, că toate țările occidentale au înțeles în același fel declarația ministrului rus de Externe. Iar înainte de declarația ministrului rus, o poziție asemănătoare exprimase un membru al Dumei de Stat.

Pentru conferința de presă a ambasadorului Rusiei, una dintre întrebările transmise de „România liberă” fusese dacă Rusia ia în calcul o extindere a războiului din Ucraina în Republica Moldova.

Ambasadorul Rusiei consideră că declarația ministrului Lavrov a fost pașnică

Declarația care ar fi fost greșit înțeleasă făcea parte dintr-un interviu acordat de ministrul Lavrov postului de televiziune Rossia 24. Ministrul rus de Externe compara Republica Moldova cu Ucraina și s-a exprimat astfel: „Acum, Moldova este luată în calcul pentru acest rol”. Ministrul Lavrov a acuzat-o și pe Maia Sandu că ar fi fost aleasă ca șef de stat în mod nedemocratic. Acum, prin Maia Sandu, Occidentul ar dori să se folosească de Republica Moldova, argumenta Lavrov. El a mai susținut că președinta Maia Sandu ar dori o apropiere a Republicii Moldova de NATO.

„Noi nu căutăm niciun fel de escaladare a conflictului. Escaladarea este ideea Occidentului”, a insistat ambasadorul Federației Ruse.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bulgaria introduce controale la granița cu România înainte de aderarea completă la Schengen

Cu doar câteva zile înainte de aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, autoritățile de la Sofia au hotărât instituirea controalelor la...

Studiu despre investitorii BVB: Creștere a portofoliilor mici, dar scădere a frecvenței tranzacțiilor

Investitorii de retail din România au adoptat o abordare mai precaută în 2024, orientându-se spre acțiuni mai stabile pe fondul volatilității pieței. Potrivit studiului Market...

Nuclearelectrica semnează un contract de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul vizează prelungirea duratei de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României Nuclearelectrica și...
Ultima oră
Pe aceeași temă